Почетна » Чупић: Јеличић на листи СРС-а да би се као посланик позвао на имунитет

Чупић: Јеличић на листи СРС-а да би се као посланик позвао на имунитет

од admin
0 коментар

 

Чупић каже и да је „афере Вулингејт“, како је неки зову, показала „тешку злоупотребу институција“.

Суђење у Крушевцу у случају сексуалног узнемиравања Марије Лукић одложено је у петак за 6. март. Одбрана Милутина Јеличића затражила је изузеће председавајућег судије, председника Основног и Вишег суда у Крушевцу и Апелационог у Крагујевцу. Одбрана је затражила да се о захтеву изјасни Врховни касациони суд. Председник СРС Војислав Шешељ је истог дана рекао да Јеличић постао члан те странке и да ће бити на изборној листи на предстојећим изборима.

„Вероватно да чека изборе па да се позове на посланички имунитет. Али, он ништа није променио, он је само дошао у изворну странку, сви у СНС су изасли из СРС. На крају, њима је шеф управо Шешељ, и он показује колико је шеф. То је такође нека врста притиска, да ви долазите на суд и приказујете се малтене као његов адвокат“, казао је Чупић у Новом дану.
То је, како каже, велика срамота и велика злоупотреба институција. „У овом случају суда и тужилаштва, који дозвољавају да се одуговлачи процес да би после добијања посланичког мандата и имунитета, ви тај случај затворили“, нагласио је Чупић.

Због тога је, додаје, он још раније предлагао да се посланички имунитет сузи само у оквиру онога што се говори у Скупштини.

„Чим изађете из зграде Скупштине, ви немате имунитет. Јер, зашто бисте га имали? То је моја идеја, а имате примера у неким земљама, постоје добри обичаји, да посланик за све што уради, он одговара. Али овде је потребно то нагласити, јер је велика злоупотреба имунитета. Видите шта је Вулин урадио“, казао је.

Србију потреса и такозвана афера „Вулингејт“, због тога што је наводно министар Вулин коментарисао ауторски текст Драгана Шутановца у „Недељнику“ који никада није објављен, што је протумачено као шпијунирање електронске преписке. Међутим, Одбор за контролу служби безбедности у петак је „разматрао и једногласно усвојио Извештај Генералног инспектора служби Министарства одбране“. Тако је утврђено је да бивши министар одбране Драган Шутановац није прислушкиван нити је „на посебним мерама“.

„Ја сад очекујем од САД, Никсон је тако пао, очекујем да ће САД директно да позове Вучића и кажу – хитно да буде смењен. То је њихов пример, Никсон је тако пао. Ако хоћемо вредности цивилизацијске и европске, онда је наше око упрто према најразвијенијим земљама демократије. То је једно од демократских стредстава“, казао је Чупић.

Он очекује и реакције тужилаштва.

„Ја очекујем и тужиоца да покрене поступак. Најпре да испита да ли је суд дао налог за прислушкивање, да испита Вулина, од кога је он то добио, јер су четири могућа начина – ВБА је рекла да није то радила, сад треба проверити БИА, криминалистичку полицију, а онда и да се истражи да ли је то неко приватно радио“, каже Чупић.

Наглашава да је више него потребно реформисати тајне службе у Србији.

„Овде се урушава све, ово је изузетно опасно…Ја сам стално тврдио – потпуно треба реформисати тајне службе, јер ту има изузетних професионалаца, али треба очистити…И контрола сваке године“, додао је.

Одвојити локалне и парламентарне изборе

Лист Данас пише о седници Главног одбора СНС која би требало да се одржи у понедељак, а на којој ће бити одлучивано о листи кандидата за предстојеће изборе. наводно се разговара о 5.000 кандидата.

„Па они вероватно имају велику понуду, а с друге стране, пошто су спојени парламентарни и локални избори, много се људи бира. То је једна од грешака које је направила претходна, демократска власт, јер се нигде у демократским земљама не спајају парламентарни и локални избори. То је једна од ствари које треба да се промене када се буду стварали услови за фер изборе, да се то раздвоји“, каже Чупић.

О томе зашто није добро имати те изборе у истом дану, он каже: „Није добро јер ви збуњујете бираче, имате неколико листова, а наши грађани нису довољно функционлано писмени. А други проблем је што дајете шансу да се другачије људи орјентишу када је у питању бирање странака и својих представника у локалне парламенте, јер људи се тамо људе познају. Међу тим предусловима за фер изборе је да се промени закон који ће погађати све, поготово Закон о председнику републике, где би један члан био тај који говори да председник не треба да буде члан ниједне странке након ступања на дужност, а други услов би био да нигде ниједна странка не сме да користи његово име у било каквој манифестацији, бирачким списковима и слично“, нагласио је гост Н1.

То су, како каже, такозвани предуслови за фер изборе.

„Раздвајање избора је добро за демократију, за нормалност земље, да бирачи могу да буду ослобођенији када знају кога бирају у својим локалним заједницама. А да не говорим о другим врстама злоупотреба које власт врши“, каже Чупић.

Па између осталог, наводи, спискове „капиларних гласова“.

„Замислите те њихове чланове, они чак њима и не верују. Уместо да кажу усмено – задужени сте да доведете 20 људи, 50 људи, не, ови њима дају шаблоне, спискове, да они морају да напишу. Знате ви која је то врста злоупотребе. Али ту се иде на страх, значи – сутра ћете бити избачени с посла ако то не урадите. Ви дакле један огроман ресурс који припада држави, фактички држите у егзистенцијалном страху, и то вам није довољно, већ морате да прибавите још 80 или 50 људи“, наводи Чупић.

Излазак на локалне изборе у Шапцу и Параћину, али под условом

На питање да ли очекује да део опозиције који се одлучио на бојкот избора, ипак учествује на локалним изборима у Параћину и Шапцу, јер тамо има власт, Чупић каже да бојкот неће бити обесмишљен једино ако двојица лидера у тим градовима Саша Пауновић и Небојша Зеленовић изађу из ДС-а, односно Савеза за Србију.

„Ја сматрам да су Шабац и Параћин острва демократије. Али је то требало пре него што је кренуло у бојкот рећи – овде ћемо направити изузетак. Сад правити изузеће, нема разговора, сви све рушите. Предлажем нека Пауновић изађе из ДС-а, па нек изађе на изборе…Нећете бити мање демократа, бићете демократа као онај који је дао резултате у том граду. Имате и Зеленовића, он није у ДС-у, али је у Савезу за Србију, он треба да каже – напуштам савез. Изузеће је требало на почетку рећи, цела опозиција је погрешила јер није рекла – ово су острва демократије, ми хоћемо да сачувамо нормалност…Али они не могу да остану у Савезу или ДС-у“, сматра Чупић.

Јер у ДС-у има и оних, додаје, који мимо одлуке странке хоће на изборе, па дају интервјуе у којима се сатанизује опозиција. То је, каже Чупић, морални проблем.

„Ако се не слажете са својом странком, онда ви дајте оставку, напустите странку и онда говорите – није паметан бојкот. Бојкот неће обесмислити ако Пауновић и зеленовић изађу на локалне изборе, али само ако изађу из ДС-а и СзС, тада нема моралне дилеме. Морал је да иза речи стоји дело. Ми моћемо да знамо моралне норме, али морал је нешто што се конкретно доказује и показује, не смете се играти с тим“, изјавио је Чупић.

 Н1/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар