Почетна » Ћута у скупштини раширио штрик са фотографијама загађења: Србија је темпирана еколошка бомба

Ћута у скупштини раширио штрик са фотографијама загађења: Србија је темпирана еколошка бомба

од Други Пишу
0 коментар

Лидер покрета Еколошки устанак Александар Јовановић Ћута изјавио је данас да је „екоцид и злочин над природом“ оно што су председник Србије Александар Вучић и „његова клика из Српске напредне странке (СНС) урадили од када су на власти“.

„Сви који верују да це Вучић испунити еколошке стандарде када је у питању ‘Рио тинто’ треба да погледају ове фотографије. Све су ово збирке тешких кривичних дела“, рекао је Јовановић Ћута на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, где је тај покрет изложио фотографије еколошког загађења.

Јовановић Ћута је на конференцији под називом „12 година систематског уништавања Србије и злочина над природом (сабрана дела СНС)“, казао да је „Србија једна темпирана еколошка бомба“.

„План је да се Србија преоре, тако што ће се изградити више од 40 нових рудника“, поручио је Ћута и додао да није само у питању литијум, већ и никл, злато и други елементи.

Додао је да су „они напипали све што је испод земље“.

„И немојте да сумњате, сутра ће вам доћи испред врата да копају. Једног дана ће доћи свакоме у двориште и рећи – овде испод ваше земље налази се неко природно богатство, које је заправо наше, или неког Рио Тинта, које смо обећали. Ти ћеш да се селиш, а овде ће бити рудник. Ето, то чека гомилу домаћинстава у овој земљи. Значи, једном речју – нестанак“, казао је Ћута.

Он је додао да је порука „да престану одмах, ако хоће да престану, ако неће – имаће општу побуну“.

Такође је оптужио власт да је велики број река „гурнула у цеви“.

„Имамо преко 100 река гурнутих у цеви, на десетине хектара покасапљених шума. Србија је једна темпирана еколошка бомба“, рекао је Јовановић Ћута, који је нагласио да еколошки злочини не застаревају и да ће кривци одговарати када се промени валст, а да ће се реке вратити у њихова корита.

Он је позвао грађане да у што већем броју изађу на протесте против ископавања литијума у Шапцу и Аранђеловцу, „и кажу јасно ‘не’ и Вучићу и ‘Рио тинту’ када је у питању уништавање Србије“.

Посланица Еколошког устанка Милица Марушић Јаблановић је рекла да, упркос акционим плановима власти за смањење загађења, „загађење ваздуха упорно расте“, као и да тај покрет има податак да расте употреба мазута у ТЕ „Никола Тесла“, иако би требало да се смањује.

Посланица Данијела Несторовић је рекла да тај покрет неће прихватити „никакав референдум о литијуму“, и никакву јавну расправу у скупштини.

Међу фотографијама које је у холу Скупштине Србије изложио Еколошки устанак биле су и слике осушеног корита реке Млаве и пијаће воде са чесме у Јошаници.

foto printskrin

Бета, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар