Почетна » Цвејић: Имамо ухапшену државу и разорено друштво

Цвејић: Имамо ухапшену државу и разорено друштво

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник Србија Центра проф. др Слободан Цвејић гостујући на телевизији Нова С коментарисао је немиле догађаје и масовна убиства која су се десила. Цвејић је рекао да су разлози за овако нешто многобројни и да ситуација не може да се поправи једном мером и појачавањем система обезбеђења.

Влада је заказала на много начина. Заједница је одговорила брзом реакцијом. Људи који желе да помогну су се организовали преко група и форума на мрежама. Добар пример позитивног одговора заједнице су редови испред Завода за трансфузију крви.

Ови немили догађаји нису једна инцидентна ситуација већ показатељ колико смо дубоко загазили као друштво. Ова власт конструише једну медијску сферу у којој измисли кризу коју решава и своје резултате глорификује, а занемарује реалан живот. „Они су били у стању шока када се десило нешто што нису они изрежирали. Уопште нису умели да реагују“ – констатује Цвејић.

Он каже и да је незамисливо да Градоначелник града у коме су се десила масовна убиства, као ни остали званичници, не обиђу школу у којој се овако нешто догодило. „Градоначелник позива да људи долазе код њега да запале свећу. Колико је то одсуство емпатије?!“

По реакцијама људи се види да су они схватили шта се дешава и власт је због тога нервозна – наглашава Цвејић. Један човек одлучује о свему док у свакој ситуацији и свакој изјави обнавља конфликт. Ова власт инсистира на томе да држи институције под контролом стално инсистирајући на држави, а заборављају на друштво. “Друштво је веће од државе, то смо сви ми док је држава ухапшена од појединаца који од ње узимају корист”.

Србија сада има акумулирану позитивну енергију за промене. То се код нас не дешава често. Ово је моменат да гурнемо у страну своје разлике и да заједно пробамо да конституишемо институције – закључује Цвејић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар