Почетна » Дачић: Против смо формирања Војске Косова

Дачић: Против смо формирања Војске Косова

од admin
0 коментар

Србија је заинтересована за мир и стабилност на Косову и Метохији, али је против формирања војске Косова и о тој теми би требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН

БЕОГРАД – Србија је заинтересована за мир и стабилност на Косову и Метохији, али је против формирања војске Косова и о тој теми би требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН, поручио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је, одговарајући на питања учесника 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО (ПС НАТО), чија је тема „Србија, Западни Балкан и Евроатлантска заједница“, истакао да је Србија против формирања војске Косова јер то није у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

„То може да има одређене последице по безбедност у региону зато што је својевремено, када је прекинут рат на Косову, било предвиђено да на Косову једине оружане снаге буду међународне снаге, односно Кфор“, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је, приликом потписивања Бриселског споразума, премијер Србије Александар Вучић, косовски премијер Хашим Тачи, висока представница ЕУ Кетрин Ештон и он лично боравили у седишту НАТО где су им представници те војне организације дали гаранције да неће бити доласка оружаних формација Албанаца на север Косова без сагласности Кфора.

„То је компликована материја и мислимо да би о томе требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН. То (формирање Војске Косова) се не жели јер се сматра да то више нема везе с материјом и да је то самостална ствар коју уређује власт у Приштини. То је тема око које постоје несагласности“, рекао је Дачић и поновио да је Србија заинтересована за мир и стабилност на КиМ и наставак дијалога с Приштином.

новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар