Почетна » Дачић: Тадићу, гледао си ме у очи, а шпијунирао седам година; Тадић: Сметао ми је лидер СПС

Дачић: Тадићу, гледао си ме у очи, а шпијунирао седам година; Тадић: Сметао ми је лидер СПС

од admin
0 коментар

Лидер СПС Ивица Дачић каже да је после данашње изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића очигледно да су постојале параполицијске снаге које су радиле за једну особу, а да снимци служе за уцењивање

БЕОГРАД – Лидер СПС Ивица Дачић каже да је после данашње изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића очигледно да су постојале параполицијске снаге које су радиле за једну особу, а да снимци на којима су он и Родољуб Радуловић служе за уцењивање и изазивање политичких потреса.

Он је на конференцији за штампу рекао да је бивши председник коначно признао да је знао за снимке и пре него што му је (Дачићу) нудио коалицију након избора 2012.

„Рекао је да је за снимке сазнао 2009. године, а он мени средином 2012. нуди коалицију. Три године после тога признао је да је знао за снимке, а никада ми није рекао ни реч о томе. Самим тим је признао да снимци нису служили за борбу против криминала“, рекао је Дачић.

Напротив, додао је, све време су снимци служили за уцењивање као и сада што служе за изазивање политичких потреса.
„Сада је јасно да смо у држави имали параполицијске снаге које су радиле за једну личност у држави, а не државу, јер сам и ја био део државе“, нагласио је Дачић упитавши како је Тадић могао да чује за снимке на Савету за безбедност, чији је и он био члан као министар полиције.

С тим у вези је поменуо изјаву некадашњег министра одбране Драгана Шутановца путем Твитера да ни он није знао за снимке, а био је члан Савета за безбедност.

„Очигледно да ја нисам био на том састанку Савета или су те структуре обавештавале само одређене чланове“, приметио је Дачић нагласивши да му је жао што по ко зна који пут мора да говори о састанку с Радуловићем, те да намерава последњи пут да се обрати на ту тему јер је већ одавно све познато.

„Нисам никада имао тајне састанке, постојала су само тајна праћења“, констатовао је Дачић поручивши да „није идиот да у присуству полиције“ ради нешто нелегално.

С тим у вези је двојицу полицајаца упитао где су били тада, „Лазаре јеси био присутан, Ацо где си седео“, а оба припадника МУП-а су потврдила да су била на састанку и седела само два и по метара од њега.

„Нисам знао да се води истрага против било ког од тих људи. Тек је две године касније поднета кривична пријава против Радуловића“, објаснио је он и додао:

„Седам година је ваљда довољно време да се анализира природа мојих контаката и комуникација. Очигледна је жеља била да се ја увучем у цео процес не обавештавајући ме да се у мом окружењу налази за полицију сумњиво лице, што је била њихова обавеза. Ја сам тиме могао да угрозим безбедносни систем земље“, навео је Дачић додајући да Радуловић није био у Белој књизи о оргнаизованом криминалу када се све дешавало.

„Моји контакти нису били тајни и сви људи у кабинету председника Тадића су знали за то. Циљ свега је био да се увучем у ову причу као и председник Црне Горе Мило Ђукановић“, рекао је, оценивши да је ту реч о трговини политичким утицајем.

„Нећу више ни о Бананама, јагодама и било чему, то нека раде полиција и тужилаштво“, поручио је Дачић.

Дачић је рекао да не жели да каже ништа против МУП или БИА јер све што је урађено не може да има везе само са њим, истичући да не напада институције и систем већ политичку злоупотребу полицијских података.

За седам година, додао је, треба да се одлиучи да ли је нешто кривично дело или ће служити за политичко поткусуривање.

Осврћући се на Тадићеву изјаву да је остао у коалицији са СПС, јер није желео да наштети међународној истрази, Дачић је рекао да се пет пута видео са директорима БИА и ФБИ, који, како каже, нису шарлатани да се састају са неким ко има везе са крималом.

Тадићу је зато поручио да не пребацује кривицу на Вучића и додао:

„Ти си хтео да ме сахраниш, гледао си ме у очи, а пратио си ме и шпијунирао. Тако си се односио опрема другима и тако си и прошао. Седам година ми уништаваш живот. Имао си четири године да ме ухапсиш, што ме ниси ухапсио тада“.

Говорећи о свом односу са Родољубом Радуловићем, Дачић је рекао да је Радуловић био присталица ДС и да га је целог лета убеђивао да треба да иде са демократама у коалициију.

Он је прочитао и део говора Бориса Тадића на Конгресу СПС децембра 2010. када је обећао да ће ДС и СПС креирати пут Србије, а затим и новинске написе с поруком да демократе желе у коалицију са СПС.

„Како те није срамота да ово причас ако знаш да сам ја сумњиво лице“, упитао је Дачић додајући да би и он могао да говори о томе с ким се Тадић састајао у својој резиденцији, али да није полиција, суд или тужилаштво да о томе говори.

Мислите да је Вучић луд да организује тако нешто у дану кад се састаје са ММФ, зашто би себи кварио важан састанак, упитао је Дачић наводећи да није Вучић, преко ЦИНС-а, КРИК-а или других организација пласирао те информације, посебно с обзиром да су „они стално писали неистине о влади“.

ТАДИЋ: СМЕТАО МИ ЈЕ ДАЧИЋ
Наравно да ми је сметало то што смо били у коалицији са Ивицом Дачићем и Социјалистичке партије Србије (СПС), али је то било нужно и воља грађана, рекао је бивши председник Србије Борис Тадић.

Лидер Социјадемократске странке (СДС) Борис Тадић рекао је у Кажипрсту да му је током каријере „сметало да буде у коалицији са бројним политичарима“, али и да је то била обавеза према грађанима.

„Када се формирала та коалиција, да сам се ја као председник на неки начин умешао у истрагу (о Родољубу Радуловићу, који је осуђен за шверц кокаина пр.н.), обавестио о томе Дачића или га искључио, извршио бих кривично дело“, рекао је Тадић, преноси Б92.

Тадић је рекао да никада није видео снимке које је у пондељак објавио КРИК, на којима се виде тадашњи министар полиције Ивица Дачић и неки његови сарадници на састанцима са Родољубом Радуловићем, који је осуђен за шверц кокаина.

„Морам да истакнем да није врх МУП само кабинет министра, већ су ту и директор полиције и други директори који су радили свој посао у складу са законом док сам био на челу државе. Снимке нисам видео, али сам обавештен о тим састанцима редовном процедуром почетком 2009. године. Надлежним институцијама сам као председник републике и Савета за националну безбедност рекао да раде свој посао“, рекао је Тадић.

Тадић је рекао и да у том периоду нико није правио досијее, већ да су се све истраге спороводиле у складу са међународним и домаћим законима.

„Нико није прислушкиван без овлашћења надлежних институција, били смо друштво без политичких досијеа, добили смо статус слободног друштва, јер су међународне безбедносне институције контролисале шта се дешава. Данас то није тако, данас људи говоре шапатом“, рекао је Тадић.

Он је рекао да не жели да учествује у прављењу спекулација и одбацио је тврдње посланика СПС Вање Вукића да је објављивање снимака „уцењивачки метод ДС“, као и да му је неко од демократа рекао да је „сређено да Тужилаштво не дира тај случај“.

„Вукићева изјава је чиста лаж. Мислим да инсинуира на Миодрага Ракића, што је нешто најсрамније што се може, али то је морални апарат СПС. Са Дачићем о том случају никада нисам разговарао и спреман сам да идем и на детектор лажи. Сигуран сам да Ракић никога није уцењивао, а нико други из ДС није имао увид у то, јер је само Ракић био надлежан“, рекао је Тадић.

Он је рекао и да је добио податке о клану Дарка Шарића крајем 2008. и почетком 2009. године, од међународних обавештајних агенција и да српска полиција није била укључена у операцију, „иако је Дачић полицији приписивао и те резултате“.

„Међународне обавештајне агенције су контактирале нашу агенцију, а на полицију, па ни министра“, рекао је Тадић.

Тадић је оценио да му нису јасне и да су излишне Дачићеве реакције на то да је „сниман“, јер није био он предмет праћења, већ Радуловић.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар