Почетна » ДАН Д ЗА СРБИЈУ И КОСОВО! Унеско гласа – Хоће ли СРПСКЕ СВЕТИЊЕ пасти у руке Албанаца? #НоКосовоУнесkо

ДАН Д ЗА СРБИЈУ И КОСОВО! Унеско гласа – Хоће ли СРПСКЕ СВЕТИЊЕ пасти у руке Албанаца? #НоКосовоУнесkо

од admin
0 коментар

Русија, Куба, Кина, Аргентина, Шпанија и Бразил успротивили су се идеји да творевина попут Косова може да буде члан Унеска и најавили да ће образложити своје ставове на пленарној седници

На пленарној седници Извршног савета Унеска требало би данас да се гласа о предлогу Албаније и групе држава за пријем Косова у ту организацију, а Србија је позвала чланице Унеска да тај захтев одбију и одбаце.

Уколико предлог буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска где се одлучује двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Државни и црквени врх и представници САНУ, на јуче одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев “Косова” и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

У закључцима са тог састанка је указано и да Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и да би свако отимање те баштине значило недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и српског становништва које и даље живи на том подручју.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србија чини све могуће напоре како би спречила пријем Косова у Унеско као и да су шансе Србије много веће на Генералној конференцији.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

– За изгласавање предлога потребна је проста већина гласова, а гласови уздржаних се не рачунају. Најреалније је да ће се пре гласања повести расправа коју су најавиле неке државе. Такође, могуће је и да се простом већином изгласа затварање дебате, као и неко алтернативно решење – рекао је Тањугу амбасадор Србије при тој организацији УН Дарко Танасковић.

Русија, Куба, Кина, Аргентина, Шпанија и Бразил успротивили су се идеји да творевина попут Косова може да буде члан Унеска и најавили да ће образложити своје ставове на пленарној седници.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

У Извршном савету је 58 држава од којих су 32 признале једнострано проглашену косовску независност, а око 20 је подржало захтев Албаније.

Уколико предлог буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска која ће бити одржана од 3. до 18. новембра.

Танјуг/Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар