Почетна » ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГОН СРБА Централно обележавање „Олује“ у Бусијама

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГОН СРБА Централно обележавање „Олује“ у Бусијама

од admin
0 коментар

Централно обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба, 5. августа 1995. године, Србија ће организовати вечерас од 20 сати у Бусијама, насељу на периферији Београда у којем живе крајишки Срби избегли пред Хрватском војском пре 21 годину.

Док Србија буде туговала за жртвама “Олује”, у Хрватској славе датум који обележавају као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља.

Код цркве Светих Кирила и Методија у Бусијама окупиће се цео државни и цквени врх Србије, на челу са премијером Александром Вучићем и патријархом Иринејем.

Vučić, patrijarh Irinej i Dodik

Вучић, патријарх Иринеј и Додик

Предвиђено је да програм почне у 20 сати и траје око сат времена.

Парастос свим страдалим Србима служи патријарх Иринеј, који ће се потом и обратити окупљенима. Предвиђен је и говор др Јелене Шарић, “девојке из колоне”, која је 1995. године избегла из Крајине, а потом и премијера Александра Вучића.

Изводиће се пригодне и крајишке песме, као и наступ уметника са Академије уметности Универзитета у Бањалуци.

Сутра у 11 биће одржана литургија у Цркви светог Марка у Београду, а у 12 сати огласиће се и сирене у Београду.

Незапамћен злочин: Од 2.000 страдалих, половина цивили

Током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, погинуло је скоро 2.000 и протерано 280.000 Срба. „Олуја“ је до данас остала злочин без казне, у којем су жртве биле цивили, стари и немоћни, деца…

Parastos žrtvama Oluje u Crkvi svetog Marka prošle godine

Парастос жртвама Олује у Цркви светог Марка прошле године

Готово половина од укупно 1.852 особе које су погинуле и нестале у „Олуји“ била је старија од 60 година. Њих 1.058 били су цивили. Уништено је 25.000 кућа, на хиљаде радњи, трговина…

Према подацима Хрватског хелсиншког одбора, у УН-овом сектору „Југ“, који је обухватао подручје од Коренице до Задарске и Шибенско-книнске жупаније, током „Олује“ убијено је најмање 410 цивила, који нису пружали отпор.

У најтежем злочину „Олује“, када су хрватски „мигови“ 7. августа бомбардовали колону српских избеглица на Петровачкој цести, у два минута убијено је деветоро цивила, а међу њима четворо деце старе од шест до 13 година.

Несрећни људи бомбардовани су последњег дана „Олује“, када више није било никакве реалне претње за хрватске јединице, и то дубоко на територији БиХ.

М. Р. Петровић    Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар