Почетна » Данас: Владимиру Ђукановићу прети избацивање из Адвокатске коморе Београда

Данас: Владимиру Ђукановићу прети избацивање из Адвокатске коморе Београда

од Други Пишу
0 коментар

Дисциплинска тужитељка Адвокатске коморе Београда подигла је дисциплинску оптужницу против адвоката и председника скупштинског Одбора за правосуђе Владимира Ђукановића, сазнаје Данас.

Оптужница против Ђукановића је поднета због интервјуа који је у октобру прошле године водио са својим клијентом, власником плантаже Јовањица Предрагом Колувијом, пише Данас.

Како се наводи у оптужници, Ђукановић је 1. октобра прошле године „са умишљајем, свестан да је дело забрањено“, на порталу Објектив.рс у емисији „Озбиљно са Ђуком“ као бранилац Предрага Колувије, кога заступа у поступцима Јовањица 1 и Јовањица 2, истовремено у улози новинара, интервјуисао свог брањеника.

Ђукановић, додаје се у оптужници, том приликом је користио информације до којих је дошао као Колувијин бранилац, те прихватао све његове тврдње да је био уцењиван „тако што му је из Кабинета Министра унутрашњих послова нуђена слобода ако за Јовањицу оптужи Андреја Вучића, брата председника Србије, да је понуда укључивала и помињање Звонка Веселиновића, бизнисмена са севера Косова, али и Братислава Гашића, шефа БИА“.

У оптужници се наводи да је Ђукановић том приликом, али и у каснијим јавним наступима, поступке против свог брањеника приписивао корупцији и другим злоупотребама, а да „при том против одговорних није поднео кривичну пријаву надлежним органима, нити је располагао валидним доказима који би представљали основ за подношење кривичне пријаве“.

Изношењем оваквих тврдњи, додаје се, он је путем медија вршио притисак на јавно мњење, те „агитовао и подстицао недозвољене притиске у корист клијента и непрофесионалним средствима утицао на ток поступка“.

Због наведеног, Ђукановић се сумњичи да је починио тежу повреду дужности адвоката – поступање адвоката који је члан политичке странке или њеног органа на штету адвокатуре или којом се угрожава њена самосталности и независности. За тежу повреду дисциплине, Закон о адвокатури предвиђа распон казне од новчане, до брисања из именика адвоката.

Након објављивања интервјуа, против Ђукановића биле су укупно поднете три дисциплинске пријаве. Једну је поднело само дисциплинско тужилаштво АКБ-а након писања медија, а другу Комитет правника за људска права ЈУКОМ. Ове две пријаве дисциплинско тужилаштво је спојило у јединствен предмет, у оквиру ког је подигнута оптужница.

Катарина Голубовић, председница ЈУКОМ, каже за Данас да је пријатно изненађена одлуком АКБ-а да подигне дисциплинску оптужницу против Ђукановића, додајући да до тога не би дошло без синергије правника и новинара, те да је овај поступак подједнако значајан за адвокатску, али и за новинарску струку.

„Ђукановић се у прошлости од ових оптужби бранио контранападима на ЈУКОМ. У складу са тим, очекујем нове нападе са његове стране. И поред тога, надам се да ће ова оптужница представљати почетак процеса деконтаминације у правосуђу, почевши од адвокатуре као независне професије“, наводи Голубовић.

С друге стране, дисциплинска пријава ужичког адвоката Десимира Драгојловића, која се такође односила на Ђукановићев интервју са Колувијом је одбачена као нејасна и необразложена.

Данас/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар