Почетна » Дрецун: Приштина покушава да прескочи формирање ЗСО

Дрецун: Приштина покушава да прескочи формирање ЗСО

од admin
0 коментар

Српски тим ће завршити свој посао и припремити статут али када је реч о Приштини ту ствари стоје другачије, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милован Дрецун.

„Њихово наговештавање да очекују коначно решење, а то је по њима независност Косова, показује да они по сваку цену хоће да прескоче формирање ЗСО. Они инсистирају да их признамо и третирамо као независну државу ато се неће догодити чак и по цену да због тога не будемо примљени у ЕУ“, нагласио је Дрецун.

Изостанак реакције и млака критика Брисела на овакво понашање Приштине није донела резултате.

„Брисел реагује као тигар без зуба, Приштина прими те критике и не реагује. Нама је више доста таквих реакција из Брисела, потребна је акција. Из Приштине упорно најављују да су спремни да разговарају о коначном решењу али се они изгледа више фокусирају на формирање оружаних снага“, каже Дрецун.

Претходних дана видели смо негодовање Приштине због тога што су неки Срби, њих око 20 напустили КСБ. И представник САД у Приштини је рекао да је забринут због тога.

„А нису забринути због сталних међуетничких инцидената. Једино легално оружано присуство је међународно и то по Резолуцији 1244. За нас је неприхватљиво било какво друго формирање војних формација. Приштина покушава да преко КСБ прибави легитимитет за формирање војних формација тако што ће Срби учествовати у њима“, објашњава Дрецун.

Очигледно је да се убрзавају процеси али је питање да ли улазимо у завршну фазу преговора Београда и Приштине.

„Очигледно да улазимо у фазу када би могло да дође до договора али не мора да значли да ће до тога и доћи. Постоји огроман притисак и очекивања посебно од стране САД-а али када питате како треба да изгелда тај договор они не знају да кажу“, објашњава Дрецун.

Председник Србије Алексабдар Вучић је рекао да ће изаћи са предлогом пред грађане чим буде имао са чим да изађе. Међутим, сада поједине опозиционе странаке у скупштини кажу како неће референдум.

„То показује бесмисленост постојања неких опозиционих странака. Референдум можемо очекивати уколико дође до конкретног предлога о договору са Приштином за шта морате имати подршку грађана а не само већину у Скупштини“, рекао је за РТС председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар