Почетна » „Деца из вртића уместо на представу одведена на политички скуп“: ЦРТА саопштила шокантне податке о изборној кампањи

„Деца из вртића уместо на представу одведена на политички скуп“: ЦРТА саопштила шокантне податке о изборној кампањи

од Други Пишу
0 коментар

Завршница кампање за београдске изборе протиче у знаку хроничних изборних проблема – замагљивања границе између државе и странке, интензивнијих притисака на бираче и бескрупулознијих манипулација рањивим групама становништва, као и злоупотреба јавних ресурса за потребе партијске промоције – закључује се у Другом пресеку дугорочног посматрања избора, који је Посматрачка мисија Црте данас представила јавности.

Дугорочни посматрачи су забележили случајеве који говоре о гажењу нових црвених линија у борби за политичке поене, између осталог и злоупотребом деце из вртића, која су уместо на дечју представу, одведена на скуп који је прерастао у догађај у служби предизборне кампање. Прикупљене су и информације које указују на недозвољене утицаје који су циљано вршени на социјално угрожене и на грађане који имају неизмерена дуговања према јавно-комуналним предузећима.

“Нема побољшања у односу на услове и поступања актера кампање и државних институција у односу на децембар”, рекао је Раша Недељков, шеф Посматрачке мисије Црте. “Дијалог о унапређењу квалитета избора и примени препорука ОДИХР прекинут је пре него што је довео до значајнијих резултата.”

У главном граду је у другој половини кампање подигнут интензитет предизборних активности, али су локалне теме остале у сенци великих националних питања, па и порука као што је “Ми нисмо геноцидан народ”.

“Кампања одаје утисак националних или председничких избора, а не трке за мандате градских одборника”, закључила је Тамара Бранковић, заменица шефа Цртине мисије. “Такав садржај и тон кампање наметнула је власт, доприносећи даљем брисању границе између државе и странке.”

До 27. маја посматрачи су забележили више од 700 појављивања високих државних функционера у страначким активностима, као и 94 случајева злоупотребе јавних ресурса, од коришћења возила и просторија јавних институција за потребе странке, до употребе обележја јавних институција у промотивним спотовима.

“Током целог предизборног периода, а махом у току последње две недеље, поднели смо 46 пријава надзорним и регулаторним телима”, казао је Павле Димитријевић, шеф Правног тима Црте. “Реаговања тих институција крећу се у распону од никаквог, као у случају РЕМ-а, до споријег и још проређенијег него раније, у случају Агенције за спречавање корупције”.

И даље је присутна оправдана забринутост дела јавности у односу на стање у бирачком списку, будући да надлежне институције нису понудиле јасне доказе о тачности евиденције бирача, као што су и све незаконите манипулације бирачким списком из претходних избора остале заштићене праксом некажњивости.

Упркос ограниченој могућности провере коју је имала, Црта је утврдила да није доследно споведена одредба по којој ће бирачи који су после 3. јула прошле године мењали пребавилиште између јединица локалне самоуправе, на изборима 2. јуна моћи да гласају само у ранијој општини или граду пребивалишта.

Наставио се тренд екстремне неједнакости у медијском третману. Мониторинг медија показује да је владајућа већина добила 93 одсто времена у програмима емитера с националном покривеношћу.

Foto: CRTA

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар