Почетна » Делић: Треба нам нова здравствена политика, а не реформа старе

Делић: Треба нам нова здравствена политика, а не реформа старе

од Други Пишу
0 коментар

Члан председништва странке Србија центар проф. др Драган Делић изјавио је да је Србији неопходна нова здравствена политика, а не реформа постојећег здравственог система.

„Један од предлога је да имамо јединствен здравствени систем који ће бити повезан и функционално, доктринарно и економски. Ова три паралелна система која постоје – државно, приватно, војно немају своје оправдање. Осигураник ће са својом здравственом књижицом моћи да бира где ће ићи. Такође, треба подићи и примарну здравствену заштиту односно створити такве услове рада за здравствено особље да могу 85 одсто проблема да апсолвирају на примарној здравственој заштити. Морамо се посветити и превенцији јер 85 одсто болести можемо да одложимо или потпуно елиминишемо на тај начин“, рекао је проф. др Делић у Дневнику на Новој С.

Као неке од могућих решења за унапређење здравстевног система др Делић је навео и систем награђивања лекара и здравствених радника, едукацију и кадровску политику, нов начин бирања директора идр.

„Ентузијастично верујем да народно здравље зависи од међусобног односа лекара и пацијента које је утемељено на узајамном поверењу и поштовању. Према истраживању Штада групе само 54 одсто испитаника у Србији верује свом изабраном лекару. Седамдесетих и осамдесетих година смо имали добар здравствени систем који су копирале и неке скандинавске земље. Урушавање, прогресивно, еволутивно и континуирано почиње деведесетих година“, рекао је Делић.

Према његовим речима проблеми у здравственом систему се могу груписати у четири области: област финансирања и потрошње у здравственм систему, организација здравственог система, руковођење здравственим системом и хумани ресурси односно кадровска политика.

„То је на стотине и стотине проблема који постоје у здравственом систему који се само увећавају тако да данас имамо проблеме на више нивоа“.

Пеоф. др Делић је истакао да пандемија вируса корона неће бити и последња пандемија која је задесила светско становништво.

„У овом тренутку је 27 вируса на чекању да дају одређену пандемију. Не можемо да спречимо пандемије, поготово са новооткривеним инфенктивним агенсом, али можемо да утичемо на ток и интензитет пандемије. За то нам је неопходно знање, добар здравствени систем, технологија и едуковано становништво наоружано емпатијом“, закључио је проф. др Делић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар