Почетна » ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ Седница СГО Гроцка на којој је донета коначна одлука о обављању комуналних делатности

ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ Седница СГО Гроцка на којој је донета коначна одлука о обављању комуналних делатности

од admin
0 коментар

Маратонска седница СГО Гроцка, 31. По реду, у којој је донета одлука о о давању сагласности на коначан нацрт јавног уговора о поверавању обављања комуналних делатности, сакупљања, транспорта и одлагања комуналног отпада и производњу и дистрибуцију топлотне енергије са територије Градске општине Гроцка, трајала је да сата.

Од 35, седници је присуствовало 28. Одборника. Након усвајања записника са прошле седнице СГО Гроцка, прешло се на дневни ред, који је сачињавао три тачке:

  1. Предлог одлуке о давању сагласности на коначан нацрт јавног уговора о поверавању обављања комуналних делатности, сакупљања, транспорта и одлагања комуналног отпада и производњу и дистрибуцију топлотне енергије са територије Градске општине Гроцка
  2. Предлог решења о давању сагласности на прву измену програма пословања ЈП „Дирекције за изградњу“, општине Гроцка за 2015. годину
  3. Разно

Прва тачка дневног реда донела је расправу, која је трајала готово читаво време седнице. За Скупштинском говорницом се прво јавио одборник Немања Тодоровић –Нова Србија, који је затражио да предлагач образложи овај уговор.

Немања Тодоровић- Нова Србија

Председник тендерске комисије, Борис Пребићевић, је образложио да је све око тендера било транспарентно. Како је саопштио, основни критеријуми су били капитална улагања у наредних 25 година. Од три пријављене фирме, две су имале уредну документацију а МАгип д.о.о је имао најбољу понуду. Жалби није било, указао је Пребићевић.

Борис Пребићевић

Одмах након излагања Пребићевића, реч поново узима Немања Тодоровић, који уговор пречази детаљно, постављајући питања.

Тодоровић је указао на члан 5, став 2 уговора где се нигде не наводи да ли је удео тржишта ушао у 20 процената, колико ће у новом предузећу општина Гроцка имати удела.

-Ствара се монополски положај за 80 000 људи, а у уговору нема колико кошта то тржиште, навео је Тодоровић и поставио питање да ли то значи да наше тржиште вреди 0 динара?

У истом члану се наводи и да ће ново предузеће вратити дуг за Топлификацију у износу 500 000 евра. Тодоровића је занимало зашто се дуг враћа за Топлификацију, али не и за остала два предузећа

-Једно дете, а двоје пасторчади. Тако ја видим ваше понашање, упоређивао је ситуацију Тодоровић.

Тодоровић је, у току детаљног излагања уговора упитао и зашто се посао дао предузећу кој има НИШТА послова.

-Баш се случајно оснивачки новац подудара са улогом, да ли то сме и које уопште приватни партнер, упитао је Тодоровић.

За Тодорвићем реч узима Ђорђе Станојевић –СПС који је почео да прави хронологију комуналних предузећа. У том излагању указао је да су оснивана нова јавна предузећа са обећањима да ће то донети просперитет ГО Гроцка, а на крају се догодило да су сва пропала и да се сада дошло до оснивања опет неког новог.

Ђорђе Станојевић- СПС

Станојевића је највише интересовало зашто недостаје шифра делатности предузећа, као и ко је проценио да 20 посто удела вреди капитал општине. Тачније, занимало га је која је реномирана агенција то утврдила. Станојевића је такође постављао питања у вези члана 8, за који је навео да се не зна шта је виша сила.

-Па хоће ли се сутра партнер вадити за необављени посао због тога што је била велика влажност ваздуха, температура? Уговором нисте навечи шта је то виша сила, уаказао је Станојевић и додао да се нада да је Јавни правобранилац Гроцке радио свој посао како треба.

За Станојевићем је реч узео Радомир Танасијевић –ДС, који се упитао за шта да гласа. Танасијевић је указао да је фирма основана 7.5.2015 године и да нема више никаквих података осим оснивачког капитала и ко је директор фирме. Како је указао Танасијевић, пошто се враћа оснивачки капитал, од чега ће се наплатити штета.

Радомир Танасијевић- ДС

-Нигде нема банкарске гаранције , које су обавеза у мањим пословима а отказ уговора није дефинисан, рекао је Танасијевић.

За Танасијевићем, председник тендерске комисије, Борис Пребићевић, покушао је да одговори одборницима. У свом тихом говору образложио је да је Магип д.о.о у односу на другопласирано предузеће АСА , дао најбољу понуди.

-АСА јепонудио у првој години 3, 5 милиона инвестиција, док је Магип 3,7 милона. АСА је понудио да запосли 140 радника, а МАгип 155 и имају обавезу да тај број задрже у наредне две године. Контролисаћемо једни друге, јер смо заједничка фирма, а виша сила је дефинисана Законом о ванредним ситуацијама, то је део одговора Пребићевића.

За Пребићевићем, одговор је покушао да да и председник ГО Гроцка, Стефан Дилберовић. У више политичком говору, ДИлберовић се сложио да су нека улагања иопштине Гроцка била погрешна а да су дугови настали због котлова, улагања и угља. Дилберовић је указао и да нико није причао о доброј страни уговора, где ће мештани добити канте, контејнере и бољу услугу.

Стефан Дилберовић- председник ГО Гроцка (СНС)

Објашњавајући ко стоји иза предузећа Магип д.о.о , Дилберовић је рекао да иза тог предузећа стоји  4. Конзорцијума италијанских фирми и обећао је да ће све то бити транспарентно.

За Дилберовићем, за реч се јавља поново Тодоровић који је рекао да није задовољан одговорима јер их није ни добио. Због тога их је Тодоровић поставио поново.

За Тодоровићем, на Скупштинску говорницу излази Горан Пекарски- Нова Србија који је одмах рекао да се није надао да ће се јавити, али исто тако мисли и да општина Гроцка срља у пропаст.

Горан Пекарски- Нова Србија

-Само обећања, а обећања су увек давана. Видим да вам је уговор важан а питам се зашто? Једина добра ствар је што више нема субвенција комуналном предузећу, изјавио је Пекарски између осталога.

Пекарски је уговор о комуналним делатностима упоредио и са уговорм о гасификацији општине Гроцка и позвап одборнике да размисле како ће гласати.

Након Пекарског, Ђорђе Станојевић опет узима реч, који као и Тодоровић констатује да му нико није дао одговоре и указао да се у уговору нигде не спомињу возила тог новог предузећа.

Радомир Танасијевић је након Станојевића указао да сада ова власт не може да каже да је претходна лоша, јер су Топлификацију и Комуналац основали садашњи.

-Зашто не наведете како су дигови настали ? Да ли сте овим уговором прекршили Закон, упитао се Танасијевић.

Немања Тодоровић поново излази за Скупштинску говорницу и указује да му нико није одговорио на питања. Па јепочео поново да их образлаже. Председник ГО Гроцка му је добацивао са места.

Због седнице која је слутила да се претвори у бескрајњо постављање питања, председник СГО Гроцка, Спасоје Живановић је дао паузу од 15 минута.

 

 

Након паузе, за говорницом поново излази Ђорђе Станојевић који поново инсистира на спецификацији дуга за Топлификацију.

-Завршни рачун за 2014 годину био је 0 динара, а после 6- 7 месеци дуг је нарастао на пола милиона евра, како, упитао је Станојевић.

Председник ГО Гроцка, Стефан Дилберовић је покушао поново да да одговор. Дилберовић  је изјавио да тржиште није убачено у уговор, али да је било у пројекту. За Топлификацију је Дилберовић дао објашњење да се тако одлучило, а да дуг и није можда 500 000 евра јер ће се то тек сазнати и све ће бити транспарентно.

Дилберовић је још истако да ће дуг Комуналца врло брзо бити решен, док се за ЈКП Гроцка не зна још. Такође је позвао одборнике да гласају, јер верује да је уговор добар. Дилберовић је позвао и Горана Пекарског да заједно утичу на градску власт, како би се живот у општини Гроцка поправио.

После ових излагања приступило се гласању, где је већином одлучено да се усвоји прва тачка дневног реда. Горан Пекарски је сугерисао да у записник уђе име и презиме 6. Одборника који нису гласали за овај уговор.

Колико је прва тачка била маратонска, остале све су прошле готово шаблонски.

На другој тачки дневног реда, Немања Тодоровић је затражио да им директор Дирекције образложи шта је циљ мењања програма.

Директорка је објаснила да се они само усаглашавају са буџетом.

Директорка ЈП „Дирекције за изградњу“, општине Гроцка

Под трећом тачко разно, није било питања те је седница завршена.

 

За Жиг Инфо

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар