Почетна » Дијана Вукомановић: Опозиционе посланице да изађу из Женске парламентарне мреже

Дијана Вукомановић: Опозиционе посланице да изађу из Женске парламентарне мреже

од Други Пишу
0 коментар

Дијана Вукомановић, чланица покрета Србија центар СРЦЕ, изјавила је да су увредљиво добацивање и погрдан речник у Скупштини Србије континуитет који владајућа коалиција намерно политички продуцира већ десет година да би се обесмислила конструктивна расправа, а грађанима у ухо ушле овакве ријалити теме уместо аргументоване критике опозиције.

Осврћући се на последњу седницу Скупштине Србије, када је посланик СНС-а Далибор Шћекић недолично гестикулирао према посланици ДС-а Татјани Манојловић, Вукомановић је навела да је то намерна политичка продукција својеврсног риалитија, јер се разговарало о ребалансу буџета. „Циљ је био минимизирање озбиљних аргумената опозиције. Да грађани запамте ове теме и увредљиве изразе, а не цифре које су фрапантне“, истакла је Вукомановић. Она је закључила да владајућа коалиција „Не може да контролише ситуацију па користе увреде. Када идеш на личне увреде немаш одговор на критику“, константовала је Вукомановић, учествујући у емисији Нови дан на Н1.

Она је навела да камере и микрофони у Скупштини не бележе све што се говори и дешава у сали Скупштине, али да скупштински стенограми често бележе и нешто што се говори у тзв. офф-у, у позадини, премда не у довољној мери.

Вукомановић је истакла да посланичка група СНС-а има на располагању различите механизме дисциплиновања свог посланика. Други начин је да се покрене механизам који предвиђа Кодекс понашања посланика, путем Административног одбора Скупштине али њиме председава шеф посланичке групе СНС-а, а чланица овог одбора је и Сандра Божић, која се такође недолично обраћа према колегиницама посланицама, тако да је и то мало вероватно.

„Најмање што могу је да овог посланика пошаљу на обуку и да га науче да се цивилизовано понаша“, истакла је Вукомановић додајући да према Кодексу понашања посланика притужбу на рад и говор посланика може да поднесе свако – грађани као физички или правни субјекти.

Вукомановић је подсетила да у Скупштини постоји Женска парламентарна мрежа од 2013. године, у којој су и посланице власти и опозиције, и која је 2015. године јавно осудила тадашњег министра одбране Братислава Гашића за мизогину изјаву према новинарки. Констатовала је да Женска парламентарна мрежа већ годинама ћути и не реагује на разне облике насиља над женама. Вукомановић је зато предложила да опозиционе посланице изађу из Женске парламентарне мреже и тако изврше један вид притиска, а не да буду декор ове власти.

Говорећи о снази женског гласа, који се најбоље видео недавно на протесту против „Информера“ због интервјуа са силоватељем, Вукомановић је истакла да бука и бес жена тиња као река понорница и да потом израња као гејзир. Вукомановић је закључила да су жене већина у Србији, и да не смеју да буду тиха већина: „Битно је да жене подижу свој глас, да не ћуте“, закључила је она.

Можда ти се свиди

Оставите коментар