Почетна » ДИПЛОМАТСКИ ИМУНИТЕТ Ево шта ће све НАТО некажњено моћи да ради у Србији!

ДИПЛОМАТСКИ ИМУНИТЕТ Ево шта ће све НАТО некажњено моћи да ради у Србији!

од admin
0 коментар

Скупштина Србије ратификовала је јуче Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО.

Споразум Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке предвиђа слободу кретања и дипломатски имунитет свим припадницима НАТО у нашој земљи, као и привилегије које следују дипломатама по Бечкој конвенцији.

Такође им омогућава да с нашом војском размењују поверљиве информације и опрему. Пропис широко отвара врата за још чвршћу сарадњу Србије и НАТО, односно Алијансине Организације за подршку и набавку (НСПО) и Агенције за подршку и набавку (НСПА).

Припадници ових тела НАТО и њихова возила имаће, како се наводи, “право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију” док ће се улазак у забрањене безбедносне зоне усаглашавати са нашим надлежним органима.

Наглашено је и да се особљу НАТО на њихов захтев мора одобрити приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, укључујући и оне у којима се обављају испитивања и пробе.

Србија се још у марту прошле године Индивидуалним партнерским акционим планом (ИПАП) обавезала да омогући НАТО војницима слободан транзит кроз Србију, да користе нашу војну инфраструктуру и буду заштићени посебним статусом док бораве на нашој територији.

Фото: Бета

ИПАП, између осталог, подразумева потписивање СОФА споразума којим се регулише прелазак границе и ниво имунитета за припаднике Алијансе док пролазе кроз Србију или бораве у њој, као и приступ војним објектима. Србија се такође обавезала и да регионални центар за обуку “Југ”, код Бујановца, буде отворен за све земље чланице Партнерства за мир и НАТО, да постепено усклађује своје прописе у области одбране са ЕУ, уништава вишкове наоружања.

 

(Espreso.rs/Blic.rs)

Можда ти се свиди

Оставите коментар