Почетна » Ђорђе Павићевић: Школе у Србији немају довољно наставника

Ђорђе Павићевић: Школе у Србији немају довољно наставника

од Други Пишу
0 коментар

Народни посланик Зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд затражио од министра просвете Бранка Ружића одговоре о томе колико тачно наставног кадра недостаје у основним и средњим школама у Србији. Павићевић је је на седници Народне скупштине тражио објашњење и за које предмете недостају наставници, као и колико наставника недостаје по регионима Србије.

“Појавили су се захтеви од директора школа да се наставни кадар попуни тако што ће се ангажовати несвршени студенти или наставници који су већ у пензији. На мањак наставног кадра указује и смањен упис студената на шта упозоравају декани факултета који образују наставнике. Ако томе томе дода и мањак интереса студената за упис на смерове српски језик и книжевност Филолошког факултета који не могу да попуне ни буџетске квоте, ситуација постаје још алармантнија.” – поручио је Павићевић на седници Народне скупштине.

Развојна политика владе Србије довела је државно образовање у катастрофалну ситуацију. Сада Србији, поред лекара и истакнутих правника, недостају и наставници и професори. Материјално и статусно унижавање професије наставника довело је до тога да мало ко жели да ради у образовању, посебно у областима попут математике, физике или информатике. Посебно важно је да знамо да ли је овај мањак једнако присутан и по различитим школама и у различитим регионима и да ли је Србија одустала од политике једнако доступног и квалитетног образовања за све.

“У исто време широко се промовише и уводи дуално образовање где би се школовало до 20% средњошколаца у радионицама и компанијама, 3-4 дана недељно, не у клупама. Можда Влада Републике Србије мисли да нам и не требају наставни кадрови из многих области, када се овако односи према њима” – закључио је Павићевић.

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд захтева хитно повећање буџетских издвајања за просветни систем у Србији, повећање плата наставника и побољшање њиховог материјалног положаја, како бисмо омогућили квалитетно и доступно основно и средњошколско образовање за све ђаке у нашој земљи.

 

 

 

foto printskrin

Можда ти се свиди

Оставите коментар