Почетна » Ђилас: Не коментаришем изјаве стручњака за орезивање крављих рогова

Ђилас: Не коментаришем изјаве стручњака за орезивање крављих рогова

од admin
0 коментар

Са РТС-а ме нико није звао нити ће. Ни Ненад Љ. Стефановић, ни Саша Барбуловић, уредник београдског и јутарњег програма, који је био директно задужен за Весићево гостовање и срамотна питања која је водитељка поставила.

То за Данас каже један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас, који је прошле седмице поднео тужбу против главног и одговорног уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића због тога што није објављен његов одговор на оптужбе за криминал које је изрекао заменик градоначелника Београда Горан Весић на тој телевизији.

Ни Ненад Љ. Стефановић, нити директор РТС-а Драган Бујошевић нису желели за Данас да коментаришу Ђиласову тужбу, нити да одговоре на питање због чега нису објавили његов деманти. У одбрану јавног сервиса, међутим, стао је Горан Весић.

– Уместо да прихвати мој позив на ТВ дуел како бисмо пред грађанима Србије расправили како је уништио ПКБ, како се обогатио на јавној функцији и како је управљао медијима док је био на власти, Ђилас тужи РТС због моје изјаве!? Невероватно“, навео је у саопштењу Весић, додајући да Ђилас тужбом жели да уређује програм јавног сервиса.

Са друге стране, Драган Ђилас није желео да коментарише Весићево саопштење.

– Изјаве других политичара, посебно нижих функционера странке на власти и стручњака за орезивање крављих рогова, не коментаришем – истакао је Ђилас за Данас. Према његовим речима, оно што је много важније од ефемерних ликова какав је Весић, јесте понашање телевизија које су добиле националну фреквенцију и користе тај државни ресурс на основу уговора у коме јасно пише да су дужни да објективно информишу грађане.

– На ТВ Пинк је поменути Весић гостовао три пута у десет дана, уз многе друге функционере власти. Додајте на то вести, дневнике, преношење седница главног одбора, и остале емисије у којима никад нисте чули реч од опозиције, и више је него јасно да Пинк крши уговор и злоупотребљава овај национални ресурс – наглашава Ђилас. Он додаје да оног дана када надлежне институције буду одузеле националну фреквенцију Жељку Митровићу, „знаћемо да се нешто у Србији заиста променило“.

За разлику од челника РТС-а, Жељко Митровић је одговорио на питања Данаса, не негирајући да на својој телевизији фаворизује представнике актуелне власти у односу на опозицију. Осврћући се на критике преноса Главног одбора СНС-а, због чега је реаговао НУНС наводећи да је Пинк прекршио закон јер преношење седнице странке представља политички маркетинг, Митровић је рекао да Пинк није преносио седницу главног одбора, већ говор Александра Вучића „а он је случајно и председник Србије“.

– Пре девет година, после успостављења интернет платформи као доминантног светског медија, телевизије широм света су кренуле да траже своје профиле како би задржале гледаност. Још тада је напуштена превазиђена ББЦ форма која је владала до тада а која је подразумевала подједнаку заступљеност свих – и малих и великих, и битних и небитних друштвених субјеката. Како су ТВ станице хтеле да избегну да програми постану слични „тwиттер диареји“, масовно су се окренули профилизацији, што су непосредно пре тога урадили магазини и дневне новине – истиче Митровић. Он закључује да је то данашња слика електронских медија у целом свету и да скоро да нема светског медија који нема политички профил, укључујући и ЦНН или ФОX.

К. Живановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар