Почетна » Ђилас писао шефу ММФ: Намерно игноришšете чињенице како би хвалили економске мере Владе Србије

Ђилас писао шефу ММФ: Намерно игноришšете чињенице како би хвалили економске мере Владе Србије

од admin
0 коментар

Један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас оптужио је данас шефа Мисије Међународног монетарног фонда Џејмса Руфа да намерно игноришšе чињенице како би хвалио економске мере Владе Србије.

У отвореном писму шефу Мисије ММФ за Србију Ђилас критикује Руфа због изјаве којом је похвалио Владу Србије због продаје компанија РТБ Бор и ПКБ и навео да се „тако дефинитивно решава проблем ових државних предузећа“.

Džejms Ruf, šef MMF

ММФ више од пет година подржава економске мере владе, иако, према мишљењу бившег градоначелника Београда, једино што је у том периоду урађено јесте смањивање буџетског дефицита, али „на рачун грађана, а не државе“.

Ђилас тврди да је раст БДП-ја у Србији у шест година најмањи у региону и Европи, да је јавни дуг повећан са 15 на 25 милијарди евра, те да је пад стопе незапослености последица промена начина рачунања и пита Руфа зашто то никад није споменуо.

Он је истовремено критиковао Руфа што није поставио питање „како је могуће да у Србији запосленост расте три пута брже од БДП-а“.

Уједно, Ђилас га је упитао и када ће грађанима Србије рећи да је овогодишњи раст БДП-а последица успешне пољопривредне године, али и раста производње струје у односу на, како каже, катастрофалну 2017. годину.

Dragan Đilas

Ђилас замера Руфу и што је „остао нем“ на чињенице да, како тврди, није спроведена реформа јавних предузећа, да изградња инфраструктуре касни годинама и да се нетранспарентним субвенцијама доводе инвеститори који исплаћују минималне зараде.

Каже да Руф ћути и на „јасно видљиво партијско запошљавање у државном сектору“.

То ћутање Руфу, наводи Ђилас, није било довољно, већ је одлучио да похвали власт због приватизације Бора и ПКБ-а.

Он тврди да су оба аранжмана на штету грађана и државе Србије, а Руф је, каже Ђилас, саучесник у томе.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар