Почетна » Ђорђевић: Проблем је применљивост појединих одредби закона

Ђорђевић: Проблем је применљивост појединих одредби закона

од admin
0 коментар

Нацрт тог закона припремила је, иначе, Канцеларија за родну равноправност, коју води министарка Зорана Михајловић, у сарадњи, како су саопштили, са невладиним и другим организацијама, а министар Ђорђевић је о закону и његовим циљевима разговарао са директорком Канцеларије за љуска и мањинска права Сузаном Пауновић, а раније током дана са представницама Женске платформе за развој Србије.

Како је саопштено из Ђорђевићевог кабинета, Пауновић и министар су закључили да је важно да добијемо закон применљив у пракси, а не само на папиру.

У изради и примени будућег закона кључну улогу ће имати Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истиче се у саопштењу.

Током састанка, Пауновић је поздравила формирање новог сектора у Министарству који се бави питањима антидискриминације и родне равноправности, наводећи да је то од посебног значаја имајући у виду нове политике и законе који ће бити донети у овој области.

Она је истакла да ће Канцеларија дати пуну подршку свим настојањима Министарства да се унапреди положај осетљивих друштвених група у Србији, док је Ђорђевић напоменуо да ће у наредном периоду његово министарство интензивно радити и пратити активности на пољу веће социјалне укљуццености ромске националне мањине.

На састанку је договорена даља сарадња Министарства и Канцеларије у организацији предстојећег Семинара са Европском Комисијом у октобру ове године, а у вези са социјалним укључивањем Рома и Ромкиња.

У саопштењу се напомиње да ће Министарство и Канцеларија наставити сарадњу, на изради нове Стратегије превенције и заштите од дискриминације и на изради пратећег Акционог плана.

Министар Ђорђевић је после разговора са представницама Женске платформе раније данас изјавио да кључни проблем за пружање подршке Нацрту Закона о родној равноправности јесте применљивост појединих одредби тог Нацрта, те да примедбе Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на постојећи Нацрт нису дискутоване и усвојене у законодавном поступку.

Министар се са представницама те платформе сагласио да је могућ пут за превазилажење проблема и отклањање конкретних сметњи на које указује његово Министарство, саоштено је из Министарства рада.

Представнице Платформе предложиле су и могућа нормативна решења која би даље водила упућивању Предлога Закона Народној Скупштини.

Представнице Женске платформе Маријана Пајванчић, Сања Николин и Софија Мандић, које су уједно радиле на изради постојећег Нацрта закона о родној равноправности, сагласне су да би Закон требало отворити и за јавну расправу након што буде упућен Народној Скупштини, иако је у процесу израде Нацрта већ било консултација са заинтересованом јавношћу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар