Почетна » Ђукановић: Референдум у Каталонији додатна криза која ће уздрмати ЕУ

Ђукановић: Референдум у Каталонији додатна криза која ће уздрмати ЕУ

од admin
0 коментар

Гостујући у Дневнику РТС-а, Драган Ђукановић из Центра за спољну политику рекао је да је Шпанија дугорочно подељено друштво имајући у виду да референдум није имао пун демократски капацитет због одлуке Уставног суда о његовом одржавању и због начина гласања – где су гласачи штампали листиће код куће и доносили их.

Ђукановић истиче да је било безброј инцидената који су се десили на гласачким местима.

„Јако упитна легитимност и легалност референдума, а то ће покренути дубинску расправу унутар Шпаније о будућности покрајине јер очигледно да постоји нека врста настојања за одвајањем од Шпаније дужи низ година“, рекао је Ђукановић.

Како истиче Ђукановић, ово је најбогатија покрајина, очигледно је да је синдром балканизације захватио и то полуосстрво.

Говорећи о домини ефекту, Ђукановић каже ће бити само још једна додатна криза који ће уздрмати ЕУ, поред Брегзита и финансијксе кризе.

„Ипак се надам да ће ЕУ наћи рационалан одговор који ће омогућити да се тензије смире у Шпанији, да се на одређени начин то каналише кроз демократске процедуре, можда ће се ЕУ појавити као врста посредника између центрлних шпанских власти и Каталоније“, каже Ђукановић.

Став Србије је да чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, и њено јединство.

„Очигледно је да сепаратистички покрети ширим Европе јачају, али наравно битно је да се сви слични покушаји решавају у оквиру демократске процедуре и да изостану сцене које су виђене јуче у Барселони и широм Каталоније, рекао је Ђукановић.

Говорећи о посети грчког председника Прокопиоса Павлопулоса Србији, Ђукановић је рекао да Србија и Грчка немају никаква отворена питања и да је важно да Србија добије подстрек и од Грчке за европске интеграције.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар