Почетна Политика Ђурић: Најважнија расправа коју су генерације виделе

Ђурић: Најважнија расправа коју су генерације виделе

од admin
0 коментар

Влада је у понедељак усвојила Одлуку о образовању Радне групе за подршку унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији. За председника Радне групе, у чији ће рад бити укључена сва министарства, именован је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Радна група ће пружити подршку унутрашњем дијалогу – техничку, логистичку, организациону. Важно је што је брзим образовањем радне групе на иницијативу председника Александра Вучића влада показала колико је посвећена унутрашњем дијалогу“, рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Циљ је да буде разматран најшири спектар ставова и да највише идеја буде сабрано на једном месту, истиче Ђурић.

„Унутрашњи дијалог ће значајно оснажити капацитет Србије да се бави питањем Космета и када је реч о унутрашњим односима и када је реч о међународној заједници“, рекао је председник Радне групе.

У радну групу ће, како је најављено, бити укључена сва министарства, а 13 чланова је учествовало у њеном успостављању. У наредним недељама ће, када је реч о Радној групи, започети друга фаза дијалога, рекао је Ђурић.

„Веома је важно да сви у Србији који политички делују и мисле, академска заједница, научна јавност, интелектуалци, обични грађани, читаво друштво буде укључено у решавање проблема, јер са друге стране имамо милионе Албанаца који генерацијама активно раде на остварењу својих националних циљева. Сада је дошло време да ми окупимо све наше снаге како бисмо појачали капацитет наше земље за бављење овим проблемом“, указао је Ђурић додајући да ће то бити најважнија јавна расправа виђена у генерацијама.

До сада је, истиче, српска страна у дијалогу показала спремност на компромис, за разлику од албанске стране. „Зато је важно да на почетку нове фазе расправе још једном позовемо Приштину да преузме на себе договорено“, рекао је Ђурић.

Данас је требало да почне примена споразума Београда и Приштине о правосуђу.

„Ово је први пут од 1999. да ћемо имати суд са српском већином, са председником суда Србином у Косовској Митровици и Тужилаштво са српском већином. Очекујем да ће овај велики и важан посао за српски народ на КиМ бити завршен до петка, као и сви предуслови у смислу посебних накнада за судије и тужиоце, о чему ће влада донети одлуку“, рекао је Ђурић.

Истиче да је важно за Србе на КиМ да имају правну сигурност, како на северу покрајине, тако и у срединама јужно од Ибра, где ће бити стотине Срба запослених у правосуђу.

„Не може се мењати формат дијалога“

„Тај велики посао је ново поглавље у функционисању владавине права за Србе на Космету. Боље је за Србе да Срби решавају у споровима око имовине и у кривичним споровима, а не као када су Албанци судили Србима и када смо имали етнички мотивисане пресуде“, рекао је Ђурић.

Претходних месеци косовски председник Хашим Тачи је љут на Брисел и ЕУ. Каже да се Унија понаша дискриминаторски према Приштини и понавља свој предлог да се у дијалог укључе САД.

„Наша примарна адреса је ЕУ, откако су претходне власти ту тему изместиле са терена УН, што не мислим да је било најидеалније решење за нас, али не може се мењати формат дијалога без договора обе стране“, рекао је Ђурић.

Наводи да је захваљујући великом труду српске стране и Вучићу који је десетинама пута ишао у Брисел, дијалог донео и то да нико од Срба није погинуо у међуетничким сукобима. „Добро је што је у овом перуиоду настављена комуникација на највишем нивоу“, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

И док је власт у Београду подржала Српску листу пред предстојеће локалне изборе на Космету, ДС је подржао Оливера Ивановића.

„Показало се да је политика Оливера Ивановића на Космету политика ДС-а, а знамо да је политика ДС-а Србима на Космету мало тога доброг, ја мислим ништа, донела – у њихово време Косово и Метохија је прогласила независност, држава Србија је дала сагласност да УН буду замењене Европском унијом као посредником, иако смо у УН имали подршку у Савету безбедности и могућност да ветом блокирамо неке иницијативе Приштине. Власт ДС-а је увела косовске личне карте, документа и административне прелазе, а сада обелодањују да је њихова политика политика Оливера Иванвоића“, рекао је Ђурић.

Уверен је, каже, да грађани то неће подржати. „Желим да кажем да је важно да се Срби окупе око Српске листе која није страначки већ државни пројекат. Позивам све којима је стало до КиМ да изађу на изборе и подрже Српску листу“, закључио је Ђурић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар