Почетна » „Добар дан! Зовем из СНС!“ Напредњачки терор у Војводини: На удару кафићи, професори и удружења, а докле све иде најбоље показује један телефонски позив

„Добар дан! Зовем из СНС!“ Напредњачки терор у Војводини: На удару кафићи, професори и удружења, а докле све иде најбоље показује један телефонски позив

од Други Пишу
0 коментар

Одбијање послушности Српској напредној странци није кажњиво само у партијским редовима. Све чешће, освету СНС осећају и грађани који је усуде да искористе своја уставна права слободе говора и права на рад. Суспензије, онемогућавање рада или уцењивање новцем само су неке од осветничких метода које су протеклих пар недеља доживели грађани Војводине, који су наивно поверовали да су државне институције, закон и Устав Србије јачи од Александра Вучића.

Отказивање закупа од стране јавног предузећа „Тржница“ новосадском локалу који је подржавао протесте против насиља у Београду само је последњи у низу примера којим је власт поново демонстрирала да је СНС једнако што и држава, а да је новац буџета Републике Србије једнако страначка каса.

Због истог „деликта“ кажњена је и професорка социологије из Зрењанинске гимназије Сенка Јанков, која је суспендована са посла јер је у Гоогле учионици окачила позив на протест „Зрењанин против насиља“. Сенка је „осумњичена за кршење члана 113 закона о основама система образовања и васпитања“ по ком је „у школској установи забрањено страначко организовање и деловање и коришћење простора установе у те сврхе“.

„Ја, као професорка социологије, предмета који подучава о друштву, нисам ђаке позвала на страначки, него на грађански скуп. Суспендована сам јер сам позвала своје ђаке да изађу у шетњу против насиља заједно са својим професорима”, река је Јанков.

Њој је, међутим, понуђено да јој се укине суспензија уколико „призна кривицу“, што је одбила да учини, прихватајући за последицу да као самохрана мајка живи са 30 одсто плате до окончања поступка. Зрењанска гимназија у којој Јанков предаје основана 1846. године, дакле неке 162 године пре оснивања Српске напредне странке.

Последице што је веровао више у Устав Србије него у Александра Вучића очекује и председник удружења „Превент“ Небојша Ђурасовић. Удружење основано 2004. до сад је реализовало преко 60 пројеката из области превенције болести зависности, тестирања на ХИВ и хепатитис, промоције људских права и равноправности, промоције културе … За неке од њих конкурисало је за средства Граду Новом Саду. Новац који је Превент добио стигао је из градске касе. Не из трезора Срспке напредне странке, не од донатора, симпатизера, кума из СНС, већ из буџета града који пуне сви грађани Новог Сада, од којих већина није члан владајуће партије. Ипак, у данима Вучићевог свенародног контрамитинга “Србија наде”, од Ђурасовића се очекивало да се захвали предсенику јер му је омогућио да на легалан начин користи легална средства буџета Града који и сам пуни.

Пар дана пред контраминитнг Небојши је стигла смс порука: „Добар дан! Зовем из Српске напредне странке везано за скуп у Београду 26. маја. Занима ме да ли долазите на наведени скуп и ако Ви не можете, можете ли предложити неке људе?“. На његово инсистирање да му кажу одакле странци његов број телефона, уследио је позив из Градске усправе за социјалну и дечију заштиту.

„Жена ми се представља као градска већница за социјалну и дечију заштиту. Рекла је: ви сте комуницирали са неким од наших колега из Српске напредне странке, да ли можемо очекивати да ћете некога послати на митинг, колико људи можете довести“, испричао је Ђурсовић за Нову, додајући да је и њу питао одакле СНС-у његов број.

„Она је рекла: па ви конкуришете Граду Новом Саду за средства и одатле број. Ја сам јој тада јасно рекао да ми конкуришемо граду, а не конкуришемо политичкој партији, не конкуришемо СНС-у за средства и замолио је да мој број обрише и да ме више никада не контактира“, каже Небојша, напомињући да је убрзо сазнао од колега из других удружења, која су такође конкурисала за пројекте у овој управи, да су примили сличне поруке и позиве.

Од њих се очекивало да за новац који су добили од грађана, својим присуством на митингу узврате „контрауслугу“ приватизованој држави Александра Вучића.

“С обзиром да је питању злоупотреба мојих личних података, одмах сам се распитао како се могу правно заштитити. У консултацији са адвокатом ми је речено да основа за тужбу немам, али сам пријавио случај Поверенику за заштиту података о личности”, каже председник удружења Превент, ишчекујући резултат пријаве. У међувремену је, како каже, спреман на евентуалне санкције.

“Не знам да ли ће се овај инцидент одразити на будуће пројекте за које ће Превент конкурисати Граду, али, поновићу: ја нисам тражио новац од Српске напредне странке, већ из буџета града”, истиче овај Новосађанин. Све док Република Србија изнад својих уставних и државнотворних уређења поставља вољу и сумануте жеље једног човека, знак једнакости између СНС и државе остаће урезан на свачијим леђима.

Позитивна вест је што један део грађана Србије, како су показали и саговорници овог текста, у тим леђима имају и кичму.

Foto: Goran Srdanov, Zoran Lončarević/Nova.rs

Ана Лалић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар