Почетна » ДОКЛЕ ОВО ИДЕ Напредњаци извели рударе из рудника и натерали их да потпишу листу СНС

ДОКЛЕ ОВО ИДЕ Напредњаци извели рударе из рудника и натерали их да потпишу листу СНС

од admin
0 коментар

Цела смена рудара Сењског рудника у среду је морала да изађе са посла да би потписала подршку владајућој Српској напредној странци, тврде функционери Социјалдемократске странке и Демократске странке у Деспотовцу.

Здравко Зарић, повереник СДС-а за Деспотовац, који у Сењском руднику ради као пројектант, рекао је да је надзорник смене дао налог људима да понесу личне карте и тог дана им је речено да могу да изађу и да сви колективно потпишу кандидатуру за општинског одборника из редова Српске напредне странке.

Додаје да су изашли из јаме, док је потписивање обављено у месној канцеларији.

Рудар Сењског рудника Бранислав Думитровић, магационер експлозива, потврдио је за РСЕ да је тог јутра био у јами са осталих тридесетак радника.

– Излазили су наизменично. Око седамдесет посто прве смене, то је било неких двадесетак људи, наизменично је излазило и потписивало то. У месној заједници су управнику јаме Сењски рудник давали потписе за његову одборничку кандидатуру. Запослени су били позивани од стране пословође, који је СНС-овац, да дају потписе. Чак и они запослени у руднику који тог дана нису радили, који нису били у првој смени, морали су да дођу и дају потписе за СНС, каже Думитровић.

Додаје да је сретао људе који су у десет сати силазили у јаму.

– То је једна група која је дала потписе. Па је онда друга група ишла наизменично, кренула је напоље око 10.15, када су они сишли. Ја сам чак од машинисте захтевао да убележи све те људе који су излазили раније без икаквих пропусница и дозвола, прича Думитровић.

У СДС-с и ДС-с тврде да се никада раније није догодило да цела смена Сењског рудника, у којој некада будедо 60 рудара, четири сата пре краја радног времена изађе да потпише страначку листу.

Како наводе у локалној опозицији, подршку Српској напредној странци морали су да дају и радници општинских и јавних служби, као и локалног дома здравља у Деспотовцу.

Председник Општинског одбора СНС Никола Николић тврди да наводи опозиције нису тачни.

– Не, то је апсолутно нетачно. Ми то нисмо одрадили у просторијама компаније, него је то било потписивање у просторијама месне канцеларије. Људи су дошли да потпишу. Нико није излазио са смене. Неки су ишли на посао, а други су се враћали са посла, тврди Николић.

Здравко Зарић из СДС-а уверен је да се ради о партијском притиску на запослене уочи избора.

– Ово је рударско насеље у ком људи углавном живе од рудника. Њих 90 посто зависи од рударских плата. И када ви наложите једном од чланова породице који ради у руднику да мора да потпише нешто, то подразумева да ће и остали морати исто, констатује Зарић.

Рудари у Сењском руднику и даље копају угаљ за плату од педесетак хиљада динара.

 

 

Радио слободна Европа / Телепромптер.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар