Почетна » Доклестић: Референдум о Косову и Метохији једини легалан начин за спречавање признања сецесије

Доклестић: Референдум о Косову и Метохији једини легалан начин за спречавање признања сецесије

од Други Пишу
0 коментар

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Слободан Доклестић, изјавио је данас да је референдум о „француско немачком“ плану за Косово и Метохију „једини легалан начин за спречавање признања сецесије наше јужне покрајине“.

„Одбацивањем плана на референдуму грађани Србије би целом свету послали јасну поруку да не прихватају овај предлог и да Србија не признаје лажну државу ’Косово’.
Једина легална, ненасилна и демократска могућност коју имамо да ово спречимо јесте да скупимо 100.000 потписа за расписивање референдума на којем би се грађани изјаснили о овом плану“, навео је Доклестић у ауторском тексту објављеном у листу „Данас“.

Доклестић, који је један од аутора народне иницијативе за расписивање референдума, коју је Скупштини Србије поднела посланичка група Народне странке, додао је да ће, ако буде скупљено довољно потписа, скупштина бити дужна да да распише референдум чији ће резултат бити обавезујући за све државне органе.

„Од дана предаје потписа па до одржавања референдума ниједан државни орган не би смео да предузме ниједан даљи корак у погледу прихватања или спровођења плана“, навео је Доклестић.

Доклестић је истакао да је по свим истраживањима јавног мњења јасно да је огромна већина грађана Србије, више од 80 одсто, против плана.

Председник Правног савета Народне странке је додао да се план појавио након последњих избора и грађани о њему нису имали прилике да се изјасне на изборима, па је логично да добију прилику да то учине на референдуму.

„То је елементарна демократска тековина, а власт би, да је иоле поштена, и сама расписала референдум уместо што страхује од њега, јер је власт која се плаши гласа народа ненародна власт која зна да спроводи нелегитимну политику која нема подршку грађана“, навео је Доклестић.

Доклестић је додао да ће референдум бити немогуће покрасти зато што је 80 одсто грађана против плана и јер ће патриотска и државотворна опозиција контролисати сва гласачка места.

Председник Правног савета Народне странке је истакао да „француско-немачки“ план представља ништа мање од признања такозваног „Косова“ од стране Србије.

„План третира такозвано ’Косово’ као суседа Србије, који је потпуно равноправан и једнак у правима са Србијом. План предвиђа да Србија не може да представља такозвано ’Косово’ у међународној сфери, те да се Србија неће противити чланству Приштине у било којој међународној организацији, укључујући и УН, као и да се Србија обавезује да поштује ’државне симболе’ такозваног ’Косова’ и да се односи Србије и такозваног ’Косова’ уређују на основу принципа из Повеље УН“, додао је Доклестић.

Доклестић је навео да је план очигледно противуставан, а његово „прихватање од стране било ког државног званичника представља извршење кривичног дела ’угрожавање територијалне целине’ из члана 307 Кривичног законика, за које је предвиђена казна до 15 година затвора“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар