Почетна » ДОКУМЕНТИ: Како је Мартиновићу опроштена крађа

ДОКУМЕНТИ: Како је Мартиновићу опроштена крађа

од admin
0 коментар

 

Ово би био само још један у низу плагијата у случају функционера СНС, који полако испливавају на видело. Након доктората Синише Малог који је оборен јер је фалсификован, али и упитне факултетске дипломе Небојше Стефановића, који је студирао на Мегатренду Миће Јовановића, испите полагао у Сава Центру, а затим и у Лондону, на факултету који не постоји…

Захтев да се овог пута провере научни радови Александра Мартиновића Правном факултету у Новом Саду доставио је бивши посланик ДС Балша Божовић 26. јуна 2020. године.

Плагирао на време

Тачно два месеца касније стигло је решење комисије, којим се одбија испитивање Мартиновићевих плагијата.

Најједноставније речено, разлог је то што је Мартиновић плагијате направио на време, односно годину дана пре усвајања Кодекса о академској честитости?!

“Догађаји обухваћени иницијативом десили су се у периоду од 2005. до 2009. године. Законом о високом образовању члан 55 из 2005. године предвиђено је доношење одговарајућег етичког кодекса као акта материјалноправне и процесне природе који ће прописати поступање етичких комисија надлежних високошколских установа која ће бити овлашћена да у прописаној процедури санкционише одређена понашања као неетичка”, пише у образложењу комисије и између осталог се додаје:

“Кодексом из 2010. није било прописано неетичко поступање ‘аутоплагијат’. На основу изнетог ова иницијатива не може бити предмет решавања у меритуму у поступку пред Етичком комисијом Правног факултета с обзиром на временски период у којем су се десили догађаји на које се иницијативом указује. Дакле, констатује се да у време догађаја из иницијативе од 2005. до 2009. није постојала правна регулатива која је инкриминисала аутоплагијат”.

Етичку комисију Правног факултета у Новом Саду који су донели овакву одлуку чинили су потписници: професор доктор Сенад Јашаревић, професор доктор Светозар Чиплић и професор доктор Горан Милошевић.

Ван памети

Балша Божовић у изјави за портал Нова.рс каже да је ово ван сваке памети.

“Човек је од 2005. до 2009. године један исти рад копирао шест пута, само заменио наслов и на основу тога стекао право да докторира. После објављивања ових радова и доктората изабран је у звање доцента, а сада тај исти човек учи нечему студенте , јер ради као професор Правног факултета у Новом Саду, као професор на мастер програму Правног факултета у Крагујевцу, члан је Савета Универзитета у Косовској Митровици и предавач у Медицинској школи у Ћуприји. Поред тога, Агенција за борбу против корупције га је пријавила на седам примања. Ако је урадио овако нешто са научним радовима, шта ли је урадио са докторатом. Али, истераћу и то, полако”, каже Божовић за Нова.рс.

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар