Почетна » др Михаило Бркић: Несхватљиво да нема одговора државе на очекивану сушу, “литијумска бајка” угрожава нетакнуте резерве питке воде у сливу Дрине

др Михаило Бркић: Несхватљиво да нема одговора државе на очекивану сушу, “литијумска бајка” угрожава нетакнуте резерве питке воде у сливу Дрине

од Жиг Инфо
0 коментар

У каквој су вези литијум из долине Јадра, Лесковац и Нови Сад? Кренимо трагом информација објављених данас 21.08.2024. нешто после 7.30, на таласима првог програма Радио Београда. У јутарњој емисији, државни радио слушаоце обавештава најпре о проблемима пољопривредника у околини Лесковца, насталим услед дуготрајне суше, а који минут касније и о саопштењу Института за јавно здравље Војводине, који је утврдио присуство нематода (ваљкастих црва) у контролисаном узорку воде за пиће у Новом Саду, узетом дана 20.08.2024. године из резервоара фабрике воде ЈКП “Водовод и канализација”.

Ако је проблем у Лесковцу последица вишемесечне жеге која јесте временска непогода, дотле се црви у пречишћеној води за пиће у другом по величини граду у Србији могу наћи, како Институт у поменутом саопштењу и каже: као последица техничких проблема који могу настати од изворишта до резервоара.

Дакле, са краја на крај наше Србије имамо проблем са недостатком воде. Тај недостатак је некада узрокован деловањем природе, али наука и струка и домаћа и страна већ годинама најављују да ће доћи до такве ситуације, па је несхватљиво да нема системског одговора државе на очекивану сушу и њене последице пре свега по пољопривреду. Уместо што је правила стадион који највећи део године зврји празан, СНС државна и СНС општинска власт могла је у Лесковцу да истим новцем започне изградњу система за наводњавање, или бар да пољопривредницима субвенционише премију осигурања за засејане површине и то нарочито оне повртарске по којима је Лесковац познат и којима треба највише воде. Међутим, власт то није учинила, јер таква врста “инфраструктурне” политике није довољно атрактивна за пропагандно-коруптивну машинерију којом се СНС и држи на власти.

Међутим, док ублажавање последица суше није искључива одговорност дванаестогодишње управе СНС-а, у случају неисправне воде за пиће у Новом Саду одговорност градске СНС власти је потпуна. Најесенцијалнији и здравствено-безбедносно најкомплекснији комунални систем, а то јесте водовод, не могу водити нестручни људи, чија је једина квалификација партијска књижица СНС-а.

Уместо што манипулише пројектом изградње суперлуксузног стамбеног комплекса, кога већ сада сви врло индикативно зову “Нови Сад на води”, владајући СНС требало је да финансијски, стручно и технички оспособи ЈКП “Водовод и канализацију” тако да ово комунално предузеће може да обезбеди пијаћу воду за око пола милиона људи, без обзира на летње жеге. Међутим, градска власт предвођена СНС-ом то није била у стању да учини, јер се уместо да води рачуна о здрављу и штити најосновнији интерес грађана, а снабдевање водом то јесте, руководила кадровском политиком у чијем је темељу очување власти, у овом случају кроз систем прикупљања сигурних гласова.

Да закључимо, текући недостатак воде у Лесковцу и Новом Саду сам по себи дају довољно аргумената да се не приступи реализацији појекта ископавања литијума у Јадру. Србији треба више воде за пољопривреду и становништво и нарочито су јој потребне нетакнуте и исправне резерве питке воде, којих управо у сливу Дрине има највише. Власт, коју у Србији суверено већ 12 година држи СНС, није пружила ваљане доказе да има стручни, меритократски и вредносни потенцијал да развенча сопствени партијски од јавног интереса и да пројекат Јадар, макар га водили странци, чиме се иста власт готово детињасто и свакако економски ирационално хвали, изведе и контролише без последица по снабдевање народа питком водом, а то снабдевање, супротно литијумским економским бајкама, јесте примарни интерес грађана целе Србије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар