Почетна » Др Тијана Перић Дилигенски: СНС планира да за куповину гласова потроши 462 милиона евра, а Агенција за спречавање корупције изоставила са листе за проверу све важније министре, тужиоце и полицајце

Др Тијана Перић Дилигенски: СНС планира да за куповину гласова потроши 462 милиона евра, а Агенција за спречавање корупције изоставила са листе за проверу све важније министре, тужиоце и полицајце

од Други Пишу
0 коментар

Др Тијана Перић Дилигенски, потпредседница Србија Центра и кандидат за народног посланика на листи Србија против насиља, изјавила је, гостујући у Дневнику ТВ Нова С, да је Агенција за спречавање корупције, као најважнија институција те врсте у Србији, изоставила са овогодишње листе за проверу имовине све важније министре, тужиоце и високе функционере полиције.

Још 1. новембра ступила је на снагу нова систематизација, коју је аминовао Одбор за правосуђе на чијем челу је Владимир Ђукановић Ђука. Директор Агенције чистио је своје двориште у предвечерје избора да би успоставио апсолутну контролу и надзор током кампање, као и контролу над имовином функционера. Интересантно је да су са овогодишње листе за проверу имовине функционера изостављени сви важни министри, тужиоци, али и високи функционери полиције. Интересантан је случај тужиоца Ненада Стефановића, за кога је Агенција имала сазнања да је дошло до промене његове имовине, што ништа није регистровано у његовој имовинској карти. Исти је случај и са Веселином Милићем, који је Агенцији пријавио само један стан, а новинари су детектовали да у истој згради има још један стан који није пријавио. Ово агенција нити сме, нити жели да проверава. Имамо и случај Александра Шапића, који је Агенцији доставио само прву страницу уговора за стан у Трсту, где се не види ни предмет куповине нити неки битан елемент. Ми обилазимо Србију и све ово причамо људима. Грађани су у грчу и страху, осећају велику несигурност, угушени су, боре се за егзистенцију и схватају да не могу да живе нормално због корупције. Схватају да не могу да реше ниједно егзистенцијално питање, а да не подмажу точкове машинерије. Важно је да се укине кумулација функција и дискрециона овлашћења над економским делатностима. Уколико остане овај модел, онда ће додељивање бенефита искључиво зависити од спреге економске и политичке елите. Сматрамо да је потребно да се промени и изборни образац и једним делом изборни систем или у већински или мешовити са преференцијалним гласањем, како би грађани знали за кога гласају, како живе њихови представници и са каквом су имовином ушли у политику – закључила је др Перић Дилигенски и додала да није храбрих истраживачких новинарки јавност у Србији не би знала за коруптивне феномене.

ЦИНС је показао да су институције апсолутно заробљене, да се подаци грађана неовлашћено користе, чак и план да СНС на куповину гласова потроши 462 милиона евра. Питање је одакле тај новац и које је његово порекло, јер грађани су заинтересовани да знају ко плаћа политичке партије и из којих извора. Нису сва средства легална, нарочито ако долазе из озлогашених извора и црних фондова. Да је тужилаштво самостално у поступању итекако би имало основа сумње да се покрене кривични поступак због повреде члана 156 Кривичног закона Републике Србије, који се односи на куповину и продају гласова – рекла је др Перић Дилигенски.

Она је нагласила да је и исплата новца пензионерима и средњошколцима пред изборе, као и подела ваучера деци у Београду куповина гласова.

То је нелегална активност. Они располажу имовином грађана Србије као да је њихова лична прћија и њихова сламарица. Имају дискрециона овлашћења где и како ће да пласирају наш заједнички новац. Србија Центар се залаже да се укину таква дискрециона овлашћења носиоцима јавних функција, јер она представљају додатни ризик за корупцију.

Др Тијана Перић Дилигенски, која се више од деценије бави проблемима корупције у српском друштву, истиче да држава никада није грађанима нешто поклонила, а да претходно није узела.

То су све средства грађана Србије, која се пласирају у зависности од воље власти. Грађани ће бити закинути на неком другом плану, на пример кроз повећање трошкова живота – истакла је др Перић Дилигенски.

Foto: FoNet/Ana Paunković

Можда ти се свиди

Оставите коментар