Почетна » ДР ТИЈАНА ПЕРИЋ ДИЛИГЕНСКИ: СРБИЈИ ПОТРЕБНА СРПСКА ВЕРЗИЈА САНАДЕРИЗАЦИЈЕ

ДР ТИЈАНА ПЕРИЋ ДИЛИГЕНСКИ: СРБИЈИ ПОТРЕБНА СРПСКА ВЕРЗИЈА САНАДЕРИЗАЦИЈЕ

од Други Пишу
0 коментар

Најновији подаци међународне организације Транспарентност интернешнал показују да се у Србији све више шири коров корупције. Србија се ове године нашла на 101. месту глобалне листе по перцепцији корупције у јавном сектору, што је најгори резултат у последњих 11 година и доказ да је наводна борба власти у Србији велика лаж и фарса.

Поступци функционера власти су клептократски – доказ за то су Шапићеви ваучери и његова непријављена вила у иностранству. Бројни су примери функционера власти који се прикривено или тајно баве приватним пословима из свог ресора и долазе у сукоб интереса, као и њихов разгранати непотизам – фамилијаризам. Електропривреда Србије је крунски доказ недомаћинског и коруптивног управљања. ЕПС је током деценије власти економског „тигра“ рашчерупан и сада га стручњаци из Норвешке спашавају из напредњачке коруптивне чељусти.

Због високонапонске корупције Србија не отвара преговарачке кластере у процесу приступања Европској унији. Услед коруптивног деловања трагача за митом и рентама, становници Србије удишу најзагађенији ваздух у Европи због чега им се здравље нарушава и животни век скраћује. Корупција иде руку под руку са организованим криминалом, чији скорашњи индекс показује да је Србија неславни регионални лидер. Када су припадници или следбеници режима ухваћени у противзаконитим радњама функционери власти их штите окретањем телефона из своје партијске централе диктирајући инструкције хибернираном тужилаштву.

Док год је на власти, клептократски режим у Србији наставиће да злоупотребљава власт, да игнорише законе, да коруптивним методама купује гласове финансиране из „црних фондова“, продубљиваће друштвене поделе на „њихове“ и остале, и правиће медијске баражне ватре како би скретао позорност са властите корупције. Зато Покрет СРЦЕ сматра да је и у Србији преко потребна промена власти и српска верзија санадеризације – покретање кривичних поступака против највиших јавних функционера за корупцију и злоупотребу јавне функције.

Можда ти се свиди

Оставите коментар