Почетна » А У СКУПШТИНИ Ђилас, Ђилас, Ђилас… А ЊЕГА ТАМО НЕМА!

А У СКУПШТИНИ Ђилас, Ђилас, Ђилас… А ЊЕГА ТАМО НЕМА!

од admin
0 коментар

 

До сада смо виђали свакакве ситуације у историји српског и југословенског парламентаризма. Дешавало се да посланици са својим противницима претерају у расправи, да њихово излагање увелико изађе из граница пристојности, а сведоци смо били и физичких обрачуна у скупштинској сали.

Но, ове јесени Господње 2020. први пут смо видели да посланици једногласно на свака два минута помињу човека који уопште није ту.

Јесте им политички противник, јесте лидер опозиције, али реч је о особи која се не налази у парламенту, није посланик, нити је по било којој дужности физички присутан у Скупштини.

И данас, по ко зна који дан заредом, сваки посланик СНС у десетоминутном излагању у просеку – 50 пута помене име Драгана Ђиласа.

Осим што је свакодневно черечен преко прорежимских таблоида, што га по задатку нападају страначки активисти, такозвани ботови, затим чланови Владе, сатанизација Драгана Ђиласа подигнута је на знатно виши ниво – праћењем од стране БИА и објављивањем фотографија са ким пије кафу; писања свакаквих којештарија на рачун чланова његове породице; обраћањем посланика СНС (зар других, пак, има у Скупштини?) човеку који је бојкотовао такозване изборе у јуну.

Очигледно је да се ради о партијским војницима, послушницима и „евет-ефендијама“ који су за досадашње партијске заслуге и дивљење вођи добили место у парламенту, али ће морати да га оправдају у међусобном такмичењу ко ће више, брже, јаче и боље да спомене Ђиласа у негативном контексту.

 

Самим тим, осим седам падежа у Српском језику, однедавно су основани и падежи у скупштинском обраћању: 1. Номинатив (Ко, шта – Ђилас); 2. Генитив (Од кога, од чега – Ђиласа), 3. Датив (Коме, чему – Ђиласу), 4. Акузатив (Кога, шта – Ђиласа), 5. Вокатив (Хеј – Ђиласе), 6. Инструментал (С ким, с чим – Са Ђиласом (и Шолаком, подразумева се), 7. Локатив (О коме, о чему – О Ђиласу).

Цртају мете и независним новинарима

Осим сатанизације опозиционих политичара, неретко се прешалтају и на независне новинаре и медије. Тако је посланица СНС на седници Скупштине назвала телевизију Н1 и Нова С „антисрпским медијима“, домаћим издајницима и страним плаћеницима.

 

– Овим независним медијима – Н1 и Нова С, антисрпским медијима, нема ту трунке независности. Њих може описати само једна реченица – домаћи издајник и страни плаћеник”, рекла је посланица напредњака – казала је једна од посланица и „украсила“ атмосферу у парламенту која личи на деведесете године у време режима Слободана Милошевића и оних који су седели у тадашњој Влади.

М. Ж.    Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар