Почетна » Драговић: Постојећи изборни систем показује естрадизацију скупштине, а не одговорност посланика

Драговић: Постојећи изборни систем показује естрадизацију скупштине, а не одговорност посланика

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Извршног одбора Народне странке Никола Драговић изјавио је данас да актуелни изборни систем у Србији не доноси корист грађанима, већ подстиче естрадизацију политике и послушност посланика према партијском шефу.

„Почетак редовног јесењег заседања Скупштине Србије обележила је расправа о веома важној теми – Предлогу закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим је предвиђена забрана копања литијума и бора. Иако је ова тема изузетно значајна, само скупштинско заседање изгледало је као ријалити шоу на јефтиним телевизијама,“ рекао је Драговић.

„Понашање појединих посланика као да су естрадне звезде, а не чланови високог законодавног тела Србије, последица је чињенице да они не одговарају својим бирачима. Изабрани са партијских листа, уместо да подносе рачуне грађанима, они су одговорни искључиво партијском шефу“, додао је Драговић.

Драговић је истакао да би увођење другачијег изборног система значајно променило понашање посланика, јер би они више водили рачуна о интересима грађана него о наклоности према својим партијским лидерима и рејтингу у јавности.

„Да би народни посланици заиста били представници грађана, а не представници својих партијских шефова и руководстава, неопходно је променити изборни систем. Увођење персонализованог пропорционалног гласања омогућило би да грађани знају ко су њихови представници и шта они раде, док би оцену њиховог рада давали бирачи, а не партијски лидери,“ закључио је Драговић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар