Почетна » ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ Вербић укинуо плате најжешћим штрајкачима

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ Вербић укинуо плате најжешћим штрајкачима

од admin
0 коментар

Наставници из Чачка, као и поједини из Крушевца и Београда, јуче нису примили плату јер директори школа нису желели да смање зараду запосленима у штрајку.

Министар просвете Срђан Вербић је, како кажу у синдикатима, издао наредбу да се штрајкачима којима директори не умање плате, стопира исплата зарада из трезора.

– Министар је нама отворено причао да за оне који не буду следили његову препоруку о умањењу зараде, нема ни плате. У школама где су директори пристали да следе његову препоруку, наставници у штрајку примили су између 2.000 и 3.000 динара мање. То је део плате за период од 19. до 28. фебруара – прича за “Блиц” Милорад Антић из Синдиката радника у просвети Србије (СРПС).

Од 24 школе у Чачку зараде су исплаћене само у Медицинској школи, у којој су часови трајали 45 минута.

– То није ништа друго него демонстрација силе. Иако сам тренутно на функцији директора, ја сам пре свега просветни радник и не пада ми на памет да идем против својих колега. С друге стране, у протеклих месец дана неколико наших ђака освајало је висока места на различитим такмичењима. Па зар људи који су их спремали треба да буду кажњени? Ово је заиста велика срамота – категоричан је Драган Ковачевић, директор Прехрамбено-угоститељске школе.

Чачански просветари у понедељак ће због овога обуставити рад. У синдикатима тврде да су исте последице сносили и поједини директори у Крушевцу и Београду.
– Прво сам послао електронски списак без умањених зарада, па су ми вратили. Ипак сам исправио и плате су легле. Подлегао сам притиску – каже Милић Савић, директор Пете београдске гимназије.

Ипак, треба напоменути да у школама које нису доставиле списак на срећу готова да нема наставника који су држали часове од 45 минута, па неће бити кажњени они који нису штрајковали.

С друге стране, наставници у Краљеву који су јуче примили умањене плате, најављују тужбе.

Министар посетио Чачак пре два месеца
Да ствар буде још гора, министар Вербић је пре два месеца посетио чачанске просветаре и покушао да их убеди да ће стање бити боље. Како тада није успео, сада се одличио за радикалнији потез – укидање плата.

В. Никитовић, М. Лесковац, Н. Божовић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар