Почетна » Дрецун: Ослобађајућа пресуда Мишковићу није добра порука

Дрецун: Ослобађајућа пресуда Мишковићу није добра порука

од admin
0 коментар

Милован Дрецун истиче да је потпуно изненађен оваквим понашањем суда.

„Не желим да се мешам, али мислим да то није добра порука, да морамо да имамо потпуно другачије понашање, одговорност оних који су дужни да спроводе закон посебно оних који треба да санкционишу оне који крше закон“, рекао је Дрецун.

Он је навео да ако немамо тај уређен систем онда нећемо имати очекивани развој и побољшање услова живота и додао да разуме оправдано љутиту реакцију председника Вучића.

Према његовим речима, утицај тајкуна на државу у периоду пре доласка СНС на власти био је огроман.

„Они су креирали курс динара, утицали на доношење закона, економска кретања, а зарад повећања свог личног богатства. Било је крајње време да се стане томе на пут и пошаље снажна порука од стране државе и покаже да тако више не може“, навео је Дрецун.

Међутим, како је додао, изгледа да покушај снажне реформе друштва и државе, стварање повољнијег амбијента за економски развој, не прате на одговорајући начин одређени судови односно појединци у судовима и тужилаштвима.

„То значајно успорава реформе које покушавамо да спроведемо веома интензивно, чини ми се да у том правцу иде и ова одлука и надајмо се да ће она у коначном бити другачија“, поручио је Дрецун.

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио власника „Делта холдинга“ Мирослава Мишковића оптужби да је оштетио путарска предузећа, док је укинуо део првостепене пресуде којом је био осуђен на пет година затвора и осам милиона динара због оптужби да је помогао сину Марку у утаји пореза.

Суд је правоснажно ослободио оптужби и Марка Мишковића, Мила Ђурашковића и остале окривљене за злоупотребе са путарским предузећима.

„Градити снажно партнерство са свима“

Милован Дрецун изјавио је да треба градити снажне билатералне односе и са оним земљама које не деле ставове Србије како бисмо стекли њихово веће разумевање за наше интересе.

Једна од таквих земаља је и Велика Британија чији званичници бораве у Београду и која ће бити домаћин Самита о Западном Балкану следеће године.

„Без обзира што је Уједињено Краљевство било потпуно отворено и јесте када је у питању сецесија Косова, ми желимо да изградимо што је могуће боље односе јер сматрамо да ће градећи боље односе, успостављањем јаче економске сарадње, доћи до бољег разумевања и да ће Лондон бити спремнији да прихвати део наших интереса“, рекао је Дрецун.

Указавши да је и изградња снажнијих односа са САД довела до већег разумевања Вашингтона за наше интересе, Дрецун је нагласио да није било притиска САД на Приштину не би се постигла нека решења.

„Ту је Вучић у праву кад је велики део своје енергије утрошио на грађење што је могуће бољих односа са САД“, рекао је он и подсетио на посету бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена која је, како је оценио, довела до повећаног разумевања и одређених корекција америчке политике у смислу ‘дајте сада да мало погледамо српске интересе, да више једнострано не намећемо решења'“.

Свима је сада јасно да нема одлуке о Косову без Србије, нагласио је Дрецун.

„До сада је покушавано наметнуто решење, бомбардовање 1999. једнострано проглашење независности и сви други потези били су усмерени да се изврши снажан притисак на Србију да се сложи са решењима која су супротна њеним интересима и да јој решења буду наметнута“, рекао је он.

Како је навео, најбољи пример да без Србије не може да се решава косовски проблем је Унеско или Интерпол.

„Неопходно да се седне за сто, да се Београд и Приштина, Срби и Албанци уз помоћ најутицајнијег дела међународне заједнице коначно договоре о томе како ће се решити косметски проблем да би то решење било одрживо, да не би довело до нових сукоба да би били подједнако задовољни или незадовољни и Срби и Албанци и да би се стабилизовао регион“, навео је он.

Зато, како је додао, није потребно дестабилизујеће понашање неких великих земаља попут Уједињеног Краљевства, већ компромис а комрпомиса нема ако не уважавате обе стране.

„Очекујемо повећано разумевање а мислимо да у делу политичког естаблишемента Уједињеног Краљевства постоје људи који знају шта се овде дешава“, рекао је Дрецун.

Он је рекао да позив председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог представља почетак процеса који ће нас увести у разговаре о коначном решавању статуса Косова.

Поновио је да Србија неће никад признати самопроглашену државу Косово али да је спремна да разговара.

„Сада треба обавити један круг дипломатских консултација са најзначајнијим државама и њима презентовати чврстину нашег става да нећемо прихватити једнострана решења и признати Косово али да смо спремни да тражимо подршку између осталог и од Лондона да седнемо и разговарамо да коначно решимо вековни спор Срба и Албанаца око Космета“, закључио је Дрецун.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар