Почетна » Ако се не презивате на -ић, на Пинку вас вређају на националној основи

Ако се не презивате на -ић, на Пинку вас вређају на националној основи

од admin
0 коментар

 Он се приликом свог гостовања на поменутој телевизији обратио Наиму Леу Беширију, директору Института за европске послове, који се претходно нашалио на Караџићев рачун на Твитеру. Као главну увреду изабрао је Беширијево презиме, алудирајући на то да није српске националности.

„А знате ко ме исто тако напао? Човек који се презива Бешири. Е свака вам част грађани Србије, напао је србенду, рећи ћу и субјективно и објективно, србенду. Нисам поносан да лајкујете Беширија који је напао Горана Караџића, нека он само настави да ме напада, никакав проблем. И ти и сви остали са шири, или ти на ири, јер желим то, и некако сам још поноснији“, рекао је он у програму.

Након реклама, извинио се због вређања на националној основи, али уз наглашавање – ако је Србин.

„Исто тако да се извиним господину Беширију кога не познајем, том тастатура мафијашићу, ако је Србин и живи у Србији, па је ово његова земља, ја му се извињавам. Мало је тешко да ја као Караџић, и као потомак Вука Караџића…“ рекао је он додатно.

Водитељка програма је потом рекла „нећемо вређати по презименима.“

 

 

Овакав скандалозни испад на телевизији која користи националну фреквенцију није прошао непримећен, те су корисници Твитера кренули да праве монтаже, исмевајући Караџића и згражавајући се над изговореним.

Караџића је изнервирао твит који је Бешири претходно објавио, а у којем се нашалио са саговорником поменуте телевизије, написавши: „Основи српског језика, књижевности, реторике и елоквенције државног упосленика на високој позицији.“

 

Одсуство плурализма медијског садржаја, дискриминација, говор мржње и грубо кршење Закона о електронским медијима и подзаконских аката обележили су програме телевизија у Србији са националном покривеношћу од самог усвајања сета медијских закона 2014. године до данас – оценило се у анализи ефеката рада Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) коју је спровела Фондација Славко Ћурувија крајем 2020. године.

„Све до септембра 2020. РЕМ није поднео ниједну кривичну пријаву против пружалаца медијских услуга због дискриминаторног говора, кршења заштите малолетника и говора мржње у електронским медијима, иако то спада у делокруг његових надлежности и уз евидентно свакодневно емитовање таквих садржаја“, пише у анализи објављеној тада.

 

Перо Јововић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар