Почетна » Мењају закон: Одузимање земљишта по хитном поступку!

Мењају закон: Одузимање земљишта по хитном поступку!

од admin
0 коментар

 – Земљиште које треба да служи смештају материјала, радника, машина или извођењу радова у функцији изградње објеката који су од јавног интереса може се привремено заузети, најдуже до три године, али се то привремено заузимање може продужити за још три године – предвиђено је изменом Закона о експропријацији који је у скупштинској процедури, о којој ће посланици расправљати у уторак.

 

– Драги људи, у дневни ред за заседање скупштине у уторак (23.11.) убачена је и тачка усвајања измена Закона о експропријацији. Дакле, спремите се на законито отимање земље! Позивам све да се окупимо испред зграде скупштине у уторак у 10х – написала је др Бииљана Стојковић, универзитетски професор и члан Савета Скупштине Слободне Србије.

Сви поступци у вези са експропријацијом земљишта, како је предвиђено, обављаће се по хитном поступку. Закупцу стана у друштвеној или државној својини, односно јавној својини на неодређено време, односно носиоцу станарског права у експроприсаној стамбеној згради или стану као посебном делу зграде, корисник експропријације дужан је да пре рушења зграде обезбеди коришћење другог одговарајућег стана у јавној својини са правима закупца на неодређено време.

Измене Закона о експропријацији предвиђају и да је Влада Србије дужна да по предлогу за утврђивање јавног интереса одлучи у року од 15 дана од дана достављања потпуне документације, добијеног позитивног мишљења министарства надлежног за послове грађевинарства на достављену планску документацију, као и позитивног мишљења министарства надлежног за послове рударства уколико се експропријација спроводи у сврху изградње рударског објекта.

Сопственик непокретности, као је предвиђено, дужан је да се изјасни о предлогу за експропријацију у року од пет дана од дана пријема предлога писаним путем или усмено на записник код надлежног органа.

По пријему изјашњења власника непокретности, надлежни орган, како је предвиђено, одмах, а најкасније у року од 15 дана, доноси решење о експропријацији непокретности.

Када се током поступка експропријације утврди да је сопственик непокретности који је уписан у катастру непокретности преминуо, а није спроведен поступак расправљања заоставштине иза његове смрти, орган који води поступак може поставити привременог заступника који би иступао у поступку експропријације у име и за рачун потенцијалних наследника.

Надлежни орган може донети и делимично решење о експропријацији дела непокретности, док ће се о експропријацији преосталог дела непокретности решити накнадно након спроведеног доказног поступка.

Када је предмет експропријације земљиште на коме је изградјен објекат супротно закону за који није окончан поступак озакоњења, власник таквог објекта има право на накнаду за изграђени објекат у висини процењене грађевинске вредности тог објекта.

Поступци експропријације који су започети у складу са Законом о експропријацији, а који нису окончани до дана ступања на снагу измењеног закона, наставиће се, како је предложено, по прописима који су важили до дана ступања на снагу новог закона.

Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар