Почетна » Не иде да седиш у столици у којој су седели Вучићевић и Шешељ

Не иде да седиш у столици у којој су седели Вучићевић и Шешељ

од admin
0 коментар

 

Појављивање перјанице опозиционе мисли на ружичастој телевизији отворило је многа питања, укључујући и оно да ли лидери опозиције уопште треба да гостују на Пинку, ког многи перципирају не само као режимско гласило, већ као медиј који користи говор мржње и спиновање у циљу сатанизације критичара актуелне власти и председника Србије Александра Вучића.

За Драгана Ђиласа, једног од оснивача Савеза за Србију, дилеме нема. На ружичастој телевизији никада не би гостовао.

– Пинк није телевизија. Пинк је симбол свог зла које је завладало Србијом, подстрекивач на убиство Оливера Ивановића, оружје којим се власт обрачунава са свима који другачије мисле. Мој став је садржан у допису РЕМ-у, у којем смо навели све чланове закона које Пинк крши. Кад Пинк остане без националне фреквенције знаћемо да је Србија постала другачија земља – истиче Ђилас за Данас.

Иако је један од најжешћих критичара Пинка, лидер Двери Бошко Обрадовић, није децидирано против гостовања на овој телевизији.

– Гостовао бих, али само ако ми организују ТВ дуел са Вучићем, који избегава већ седам година – каже Обрадовић за Данас.

На питање нашег листа да ли би гостовао на Пинку, ако га позову, председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић кратко је поручио – не! Упитан шта мисли о гостовању Мирјане Карановић, такође је одговорио у једној речи – ништа.

За то време, на Твитеру се одвија прави „рат“ између власника ружичасте телевизије Жељка Митровића са једне, и Обрадовића и Трифуновића, са друге стране. Наиме, Митровић се осврнуо на најаву лидера Двери да ће у суботу протестовати испред телевизије Пинк. Он је Обрадовићу поручио да није једини који мисли да је „дегенерик и гованце сеоско“ и ако опет буде одустао од „партија испред Пинка“, да ће га доживотно звати „љубичица мила“. Потом је навео да се то односи и на Сергеја Трифуновића. Трифуновић је одговорио да је то додатни мотив да дођу испред Пинка, захваливши се „нашмрканом диригенту“ на шта му је Митровић одговорио „Сергеј драги, једва чекам да дођеш да видиш ко је нашмркани кретен!“

Главни уредник Времена Драгољуб Жарковић сматра да озбиљни новинари и политичари немају шта да траже на Пинку, све док се на овој телевизији не успостави култура дијалога 24 часа дневно.

– На Пинку пре подне линчују, силују и вешају, а увече би да воде дијалог са људима које таргетирају. Не иде. Не иде и да седиш у истој столици у којој су пре подне седели Вучићевић и Шешељ. Када Пинк успостави целодневну културу дијалога, тада се може говорити о могућности гостовања на тој телевизији – истиче Жарковић за Данас.

Новинар Дојче велеа Немања Рујевић, пак, сматра да би представници опозиције требало да искористе прилику да преко режимских медија допру до што већег броја људи.

– Нема никакве логике у томе да онај ко критикује одбија да то макар покуша да понови пред већом публиком, и макар окружен апологетама режима, поготово ако жели да се бори за публику или гласове. Па шта ако ризикује да испадне смешан? Коме ће бити смешан? Оним твитерашима чије аплаузе тражи увек истим гостовањима на увек истим медијима у истом мехуру? Неодлазак на Пинк није одраз заслуженог презира према Жељку Митровићу и његовим ведетама него према народу који тај Пинк гледа – каже Рујевић за Данас. Он додаје да не треба гајити илузије да се одласком на Пинк ради на „култури дијалога“ и да би прилог култури дијалога било одузимање националне фреквенције Пинку, али да до тог нивоа владавине права и поштовања новинарског заната прво треба стићи.

Музичар Марко Шелић Марчело каже да је он политичар, много тога би сам себи морао да постави другачије.

– Као аутор и радник на пољу културе имам пак сва права да бојкотујем радиоактивна језгра простаклука као што је Пинк, и то чиним већ више од 15 година. Јер, не, елементарна пристојност није елитизам, васпитање није снобовлук. Политичар се мора обраћати свима и борити за сваки глас; уметник би требало такође да се обраћа свима, дела сама налазе саговорнике – али тежња да се свима приде и допаднеш води у стваралачке компромисе, што никако није добро по твоје дело. Укратко, у политици мора бити и неких компромиса, у уметности не – закључује Марчело.

Социолошкиња Весна Пешић каже за Данас да не верује да ће доћи до преокрета да се Пинк ослободи за различита мишљења за опозицију која има статус државног непријатеља.

– Онда би могли да добију и позив за РТС. То би био велики преокрет да Вучић отвори све ТВ са националном фреквенцијом за опозицију. За сада нема таквих назнака, нити да ће Пинк њих звати. Пинк је под контролом исто као и друге телевизије, зашто би се он ослободио за опозицију а не и остали? Ако би се то догодило, морала би да престане и сатанизација. А да ли би политичари кажњавали такве медије одбијањем да се појаве, вероватно би зависило од појединих политичара и странака. Раније деведесетих је Пинк био озлоглашен као сада, па кад се „преобратио“, сећате се да је међу првима на Пинк отишао Ђинђић. Морали бисте то политичаре да питате да се они изјасне, јер ја нисам релевантна ако одбијем, као што сам и одбила. За политичаре не могу ништа да гарантујем, закључује Весна Пешић.

Крстић: Треба ли представници власти да дају изјаве за Данас?

На питање да ли представници опозиције треба да гостују на ТВ Пинк, упркос негативној кампањи која се води против њих, маркетиншки стручњак Небојша Крстић одговорио је контрапитањем – треба ли представници власти да дају изјаве за Данас упркос кампањи која се води против њих?

– Ја мислим да сваки политичар треба да користи сваки доступан медиј јер овако имамо притужбе опозиције да је нема у медијима, док ти исти одбијају да гостују у њима, што је апсурд – каже Крстић за Данас. Он додаје да је Мирјана Карановић жртва болесне атмосфере у друштву у којој свако ко на дневној бази не опсује Вучића постаје, „издајник“ опозиције.

Неснађена Карановић

– Како ко користи гостовање, већ је друго питање. Има неснађених, попут Мирјане Карановић која је пре неки дан на Пинку успела да изговори неколико општих реченица о потреби да се престане са насиљем и вербалним цртањем мета, али не успевајући да види како су са њом у студију троје парадних коња тог и таквог насиља нити да им се конкретније обрати. Али зар је требало да не каже ни тих пар реченица да је шака твитераша не би прогласила за „издајницу“? Као да до сада није свашта истрпела – каже Немања Рујевић.

Катарина Живановић     Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар