Почетна » Суботица: Због чега велики број чланова СПС-а прелази у Покрет социјалиста

Суботица: Због чега велики број чланова СПС-а прелази у Покрет социјалиста

од admin
0 коментар

 

Колико се СПС још увек сматра поузданим партнером градске власти у Суботици, посебно СНС-а, да ли је у питању трговина члановима и одборницима или се дојучерашњем чланству СПС-а програм Покрета социјалиста учинио занимљивијим, покушали смо да сазнамо од саговорника који су говорили за Данас.

Бобић: Људи препознају нешто ново у ПС

Председник Градског одбора Покрета социјалиста (ПС) у Суботици, Предраг Бобић, каже за Данас да је идеологија левице СПС-а и ПС слична и да се „вероватно људи разочаравају у досадашње идеје своје странке и препознају нешто ново Покрету социјалиста“ и да због тога долазе код њих.

„Ја не могу да улазим у неке детаљније личне разлоге, али то је оно што они нама кажу када дођу. Обрате нам се, разговарамо и договоримо се, и они дођу код нас. Сигурно препознају нешто, виде нешто, начин за остваривање своје идеје у односу на досадашњу странку, СПС, у којој су били“, оцењује Бобић.

Предраг Бобић, фото: Град Суботица

Подсећа да је и сам био други човек, секретар Градског одбора СПС-а до 2014. године.

„Схватио сам да све оно у шта сам веровао није имало смисла, то зашто сам био у томе, али то није било то – само слово на папиру“, каже Бобић.

Додаје да је пре два, три месеца, њихов члан, Горан Косановић, који је води Месни одбор у Бајмоку донео више од 120 приступница људи који су били чланови СПС-а.

„То знам проверено јер су они били тамо док сам и ја био у СПС-у. Е сад, видећемо даље шта ће бити“, наводи Бобић.

Иначе, Предраг Бобић је 2019. године са места извршног директора Суботичке Топлане дошао на позицију директора овог предузећа на ком је био кратко време, а данас је и даље запослен у овом јавном комуналном предузећу.

На последњој седници Скупштине града Суботице која је одржана прошле недеље, одборница Наташа Дујић, напустила је одборничку групу СПС-а, са чије листе је изабрана, и приступила Покрету социјалиста.

“Мој прелазак и генерално иступање из претходне одборничке групе је због тога што сам праве идеје за левичарска права и борбу препознала у Покрету социјалиста и у наредном периоду ћу исте заступати”, навела је тада Дујић медијима.

Маглаи: ПС у Суботици жели да ослаби и да узме део бирачког тела СПС-а

Један од оснивача Мађарског покрета (МП) у Суботици, Јене Маглаи, каже за Данас да СНС већ годинама ради у позадини где год могу да ослабе СПС, и да то није никаква тајна.

„Погледајте те њихове односе у Сурдулици, па они су тамо на ратној нози. Генерално се то свуда дешава. Они фактички желе да ослабе СПС и да узму део њиховог бирачког тела, да не буду више изложени тим уценама и притисцима које је СПС као партнер има, или да евентуално траже нешто више него што би им као политичкој странци припадало“, оцењује Маглаи.

Они су, како наводи, „вероватно тај тас на ваги везано за формирање скупштинске већине“.

 

На питање, шта је могућа позадина преласка Наташе Дујић из СПС-а у ПС, Магали објашњава тиме „да јој је нешто обећано или неком блиском сроднику“.

„То је најчешће радно место са солидном платом. То је класична куповина. Није она прешла тамо зато што је одједном постала идеолошки просветљена и због тога што је видела да је ипак идеологија и политички програм ПС идеалан, него због тога што је добила нешто, а шта је добила – не знам“, сматра Маглаи.

Према његовом мишљењу, СПС је фактички уплашен ове ситуације и неће да се замерају, „сада трпе и ћуте док их ови стално киње“.

„Чланство СПС-а практично разбијено“

Социјалистичка партија Србије у Суботици је и пре уласка у коалицију са Српском напредном странком у Суботици, 2013. године чинила владајућу већину, током тадашње већине коју су чинили Демократска странка (ДС) и Савез војвођанских Мађара (СВМ).

Међутим, на изборима 2016. године СПС није прошао цензус у Суботици, док је убедљиву победу понео СНС. Затим, на локалним изборима 2020. године власт поново формирају СНС и СВМ, али и уз подршку СПС-а који се на тај начин поново враћа у локалну Скупштину.

Осипање чланства СПС-а почело је крајем марта 2015. године када је четири одборника СПС-а у Суботици п

решло у Покрет социјалиста, а према медијским наводима, разлог за прелазак били су унутарстраначки сукоби и куповина одборника. Такође, пре пет месеци, почетком октобра прошле године, још 120 чланова суботичког СПС-а прешло у Покрет социјалиста.

Председник Градског одбора СПС-а Небојша Црногорц који је налази и на позицији заменика председника Скупштине града Суботице рекао је за Данас да нема овлашћење за давање било каквих изјава јер све иде преко њихове централе, да чека њихов одговор.

Међутим, до објављивања овог чланка, нисмо успели да добијемо његов коментар.

Да подсетимо, Маглаи је средином фебруара рекао за Данас да је „СПС сада слуга СНС-а, на нивоу тога да их ту држе, јер морају да их држе“.

„Дали су им нешто места, али их киње на сваком кораку. Свуда где могу, свуда их разбијају, а према ономе што знам, веома су лоши односи између СНС-а и СПС-а у Суботици“, навео је тада Маглаи.

Он сматра и да је приликом недавног великог прелетања чланова СПС-а у Покрет социјалиста, чланство СПС-а практично разбијено.

Наталија Јаковљевић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар