Почетна » Двери Инђија: Отимање пољопривредног земљишта

Двери Инђија: Отимање пољопривредног земљишта

од Други Пишу
0 коментар

Инђија која је некада била Општина у којој је пољопривреда била претежна делатност, одлуком одборника у Скупштини општине, постаје епицентар аутомобилске индустрије. Комисија за контролу државне помоћи дала је сагласност за давање без накнаде 637.455 м2 земљишта у Инђији компанији Тојо Тајерс за изградњу фабрике гума. У овој сремској Општини је нових 800 хектара из пољопривредог претворено у грађевинско земљиште намењено такође аутомобилској индустрији.

Од измена закона о пољопривредном земљишту везаним за давање њива у дугорочни закуп улагањем са инвестиционим планом, то јест од 2017. када су те измене ступиле на снагу, имамо отимачину најважнијег ресурса којег Војводина поседује а то је квалитетно обрадиво пољопривредно земљиште. Једно од решења која ми нудимо јесу да се повуче Закон о пољопривредном земљишту, и да дође до промена неких одредби Закона која се тичу пренамене пољопривредног земљишта у грађавинско.

Пољопривредно земљиште у власништву државе треба давати у закуп малим и средњим пољопривредним газдинствима како би се повећала њихова економска моћ и како би наставили да се и даље баве пољопривредом, како се то иначе у већем делу Европи и ради. Србија на жалост то квалитетно пољопривредно земљиште бесплатно даје странцима и то за фабричке погоне.

Обрадивог и плодног пољопривредног земљишта у свету је све мање делом и због изградње инфраструктурних објеката а делом као последица лошег односа према природи од стране разних загађивача. Потреба за храном је све већа и она ће бити све траженија. Здрава храна ће, као и вода бити најважнији ресурс за опстанак човечанства. Регион Срема, као у осталом и цела АП Војводина нема решене основне еколошке услове за нормалан живот грађана, као што је здрава и исправна пијаћа вода.

Оваквом политиком Владе Републике Србије, Србија ће убрзо остати без доброг дела свог плодног земљишта. Треба што пре одустати од оваквог модела развоја Србије и обезбедити прехрамбену сигурност државе за будуће генерације а то може само уз квалитетно пољопривредно земљиште.

Двери Инђија

Можда ти се свиди

Оставите коментар