Почетна » Двери Инђија: Ребалансом буџета издвојити средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину ђацима, као и бесплатне вртиће – све као у Београду од 1. септембра

Двери Инђија: Ребалансом буџета издвојити средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину ђацима, као и бесплатне вртиће – све као у Београду од 1. септембра

од Други Пишу
0 коментар

Општинска организација Двери Инђија предала је препоруку општини Инђија којом тражимо да се ребалансом локалног буџета за 2023. годину хитно обезбеде средства за бесплатне уџбенике, превоз и ужину свим ђацима, као и бесплатне вртиће на територији нашег града/општине. Ако ће град Београд све то имати за београдску децу од 1. септембра ове године – да не би било било какве дискриминације деце ван Београда сва деца у нашој средини морају имати исту подршку локалне самоуправе као што ће то бити случај у престоници од 1. септембра. Такође, захтевамо да се ова средства трајно обезбеде у локалном буџету за 2024. и сваку наредну годину.

Имајући у виду да су ученици и деца која похађају предшколске установе у целој Србији дискриминисани по овом питању у односе на децу у Београду, захтевамо да и наша локална самоуправа донесе одлуку у циљу остваривања бесплатног образовања и једнаких шанси за све грађане. Предлажемо да се ова средства обезбеде прерасподелом буџетских средстава са ставки као што су угоститељске услуге у управама и јавним предузећима, путовања у иностранство и средства за куповину, одржавање и коришћење службених аутомобила, и друге ненаменске и коруптивне набавке којих је по проценама стручњака преко 30% у буџету у свакој локалној самоуправи.

Захтев предат Скупштини општине Инђија:

Према истраживањима, за похађање предшколске установе, родитељи месечно морају да издвајају од 5.000 до 25.000 динара. Такође, за ову школску годину за опремање ђака првака било је неопходно између 30.000 и 50.000 динара, што је огроман трошак за просечне плате њихових родитеља. У старијим разредима само цена уџбеника достиже 17.000 динара, а додатни прибор и свеске коштају и до 15.000 динара само за почетак године. Када се на ове трошкове додају трошкови превоза и ужине, јасно је да се мора хитно реаговати из буџета како би се деци обезбедили одговарајући услови за даље школовање.

Српски покрет Двери, као покрет коме је породица на првом месту, сматра да нема пречег улагања из буџета од оног у децу и зато се надамо да ће и наша локална власт препознати овај приоритет. Ми ћемо на томе инсистирати у овом периоду, како би од 1. септембра и наша деца имала исте услове као и београдска.

Можда ти се свиди

Оставите коментар