Почетна » ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО Амбасадор Потежица страдао док су покушавали да га отму?!

ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО Амбасадор Потежица страдао док су покушавали да га отму?!

од admin
0 коментар

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица преминуо је јуче ујутру од повреда задобијених у саобраћајној несрећи до које је дошло када су покушали да га отму, сазнаје „Блиц“.

До закључења данашњег издања „Блица“, Министарство спољних послова је саопштило само да је амбасадор пре два дана имао тешку саобраћајну несрећу и да је дан потом преминуо.

Како „Блиц“ открива, Потежица је, међутим, пресретен на путу ка Триполију пре три дана. Амбасадор је на територији коју контролишу екстремисти возио службени аутомобил у два сата ујутру. Трагедија се догодила када се из Туниса враћао у Либију у Амбасаду.

Извор „Блица“, страни дипломата, наводи да је амбасадор Потежица пресретен на истом путу на којем је новембра 2015. године отето, а потом и убијено двоје српских радника у либијској амбасади – везиста Слађана Станковић и возач Јовица Степић. Потежица је тада био у колони возила Амбасаде, али је избегао киднаповање.

 

Извор „Блица“ наводи да засад нема поузданих детаља трагедије јер је одговоре могао да пружи само амбасадор.

– Две су могуће верзије како је дошло до трагедије. Или су отмичари пресекли пут амбасадору и тада је дошло до судара, или је трагедија уследила док је амбасадор покушавао да побегне од њих. Све се догађало два сата иза поноћи. Претпоставка је да су киднапери, када су видели стање амбасадора после несреће, одустали од отмице. Реч је о готово идентичном стилу отмице – инсценираној саобраћајној несрећи, а као што је био случај с другим српским држављанима – открива извор „Блица“.

„Блиц“ у дипломатским круговима сазнаје да је могуће да и иза овог покушаја отмице, али и трагедије која је уследила, стоји Абдулах Дабаши, командант ИСИС-а на простору Сабрате, града који је удаљен око 60 километара од Триполија. Иако се, према либијским вестима, Дабаши од 23. априла води као мртав, засад ниједна озбиљна западна служба ту информацију не узима као тачну. За тог високог оперативца ИСИС-а наводи се да је убијен у нападу „непознатих либијских наоружаних оперативаца“. Абдулах Дабаши или Абдулах Хафтар, како је још познат, лице је са „потернице“ западних служби безбедности и сумња се да је догађај његовог убиства инсцениран у медијима јер нема ниједног доказа његове смрти. Међутим, управо инсценирана погибија му даје одрешене руке за даље деловање ИСИС-а. Дабаши се сумњичи за ранију отмицу српских дипломата.

Амбасадору Потежици мандат у Либији одавно је истекао, међутим он није повучен нити је то учињено након трагедије везисте Слађане Станковић и возача Јовице Степића. Неколико месеци пре њихове отмице, БИА је у јуну упутила Министарству спољних послова препоруку да се због безбедносне ситуације из Либије повуче наше особље.

Pre nepune dve godine na istom putu oteto dvoje službenika ambasade: Vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić

Пре непуне две године на истом путу отето двоје службеника амбасаде: Везиста Слађана Станковић и возач Јовица Степић

Министар спољних послова Ивица Дачић, када су отети Станковић и Степић, чињеницу да особље није на време повучено прокоментарисао је наводом „да је процена амбасадора била да се и поред препоруке БИА остане у Либији“.

Према сазнањима „Блица“, Потежица је инсистирао да остане у Либији и после истека свог мандата, а то је покривано у Министарству наводом да у „Либију нико неће да иде“. Иначе је познато да тамо нема више западних дипломата. Министарство, међутим, није повукло Потежицу иако се знало да је он јако нарушеног здравственог стања.

Иако се после прве отмице наводило да амбасадор није у опасности јер је смештен у Тунису и одатле ради дипломатски посао везан за Либију, према сазнањима „Блица“, то и није сасвим тачно.

Он је готово све време био у Амбасади у Либији, а у Тунис је одлазио по потреби – да подигне плату и обави друге уплате. Истина је да је Потежица био једини дипломата у Триполију, а да су сви остали у Тунису.

Истраживање пропуста

Још фебруара прошле године најављено је да почиње да ради комисија Министарства спољних послова која треба да утврди околности и да ли је дошло до пропуста у раду који су довели до отмице, а потом и погибије двоје српских службеника. До данас није дат ни прецизан одговор зашто су српски службеници остали у Либији.

Жељка Јевтић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар