Почетна » Епископ бачки Иринеј: Зорана Михајловић извршила притисак на поглавара СПЦ

Епископ бачки Иринеј: Зорана Михајловић извршила притисак на поглавара СПЦ

од admin
0 коментар

Епископ бачки Иринеј изјаво је да дијалог о Косову и Метохији не сме да буде „монолог власти“ јер би се тиме идеја разговора свела на послушно климање главом.

– Тиме би и наша власт са нивоа слободно изабраних представника народа и оданих службеника српске државе била срозана на ниво обичног партитократског и једноумног режима – навео је епископ бачки за „Вечерње новости“ реагујући на изјаву потпредседнице Владе Зоране Михајловић да очекује да Српска православна црква (СПЦ) не врши притисак на председника Србије Александра Вучића пре почетка разговора о Косову.

Зорана Михајловић је 17. септембра саопштила да очекује да СПЦ буде добар партнер, као и да је „Србији потребна нова политика која за циљ има бољи живот сународника на Косову, политику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским народом. Претходно је патријарх СПЦ Иринеј изјавио да верује да Вучић о Косову и Метохији мисли што и црква и народ.

Епископ је навео да је Зорана Михајловић извршила јавни притисак на поглавара СПЦ и на све у Цркви како се случајно не би усудили да мисле својом главом, поготово како се не би дрзнули да о Косову и Метохији и његовој органској, нераскидивој вези са свим осталим крајевима „наше отаџбине“ мисле онако како је о томе СПЦ мислила у току читаве своје историје, што аутоматски значи и српски народ у његовом историјском трајању.

– Ако ико треба да зна шта на ову тему верује, мисли и осећа СПЦ, што ће рећи већина српског народа која се декларише као њени верници, онда је то ваљда патријарх српски – рекао је епископ бачки Иринеј.

Он је упитао какав је то „притисак“ када се јавно изрази уверење да председник заступа ставове оних који су му поклонили поверење на изборима, а не „ставове ‘доброжелатеља’ (читај: тутора и ментора) из сенке“.

– И какав је то став и однос према самоме председнику Вучићу? Зар се може полазити од претпоставке да његов позив на свенародни дијалог о отвореној рани угроженог и окупираног КиМ и о могућностима исцељења те ране унапред значи жељу да он свима наметне некакву своју дијагнозу и терапију, а да га мишљење сопственог народа у суштини не занима? Ко има право да Вучићу унапред импутира политички и морални макијавелизам – навео је епископ бачки.

Епископ бачки Иринеј је казао да патријарх није шеф државе, нити је политичка личност у дневнополитичком смислу, али као поглавар СПЦ, самим тим и духовни отац нације, има не само право, него и свету, неприкосновену обавезу да говори управо тако како говори.

– Он има право и дужност да очински савет да сваком православном вернику, па и Вучићу, који и не крије да му је до тог савета стало, те у дијалогу очекује на првом месту одзив и ставове СПЦ, а потом САНУ и свих одговорних институција и појединаца – написао је епископ бачки.

ИЗВОР: БЕТА/БЛИЦ

Можда ти се свиди

Оставите коментар