Почетна » ЕУ: Високи политичари Србије и Косова биће одговорни за сваку ескалацију насиља

ЕУ: Високи политичари Србије и Косова биће одговорни за сваку ескалацију насиља

од Други Пишу
0 коментар

Недавна ескалација запаљиве реторике између званичника Косова и Србије, посебно саопштења о рату и конфликту на Западном Балкану веома су забрињавајући. Високи политичари две стране сматраће се одговорнима за било какву ескалацију која би довела до повећања тензија и могућег насиља у региону, саопштила је Служба ЕУ за спољне послове (ЕЕАС).

„Обе стране морају одмах да окончају међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће се сва отворена питања решавати кроз дијалог о нормализацији односа Косова и Србије, уз посредовање ЕУ.

„ЕУ очекује да двојица лидера разговарају о тим проблематичним темама на следећем састанку на високом нивоу, који је за 18. август сазвао високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел између председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија“, наводи се у саопштењу.

Такође се указује да постизање свеобухватног правно-обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа у контексту дијалога под посредовањем ЕУ захтева климу која доприноси поновном успостављању поверења, помирења и добрих односа, при чему ће се ранији споразуми поштовати и у пуној мери примењивати, и где нема места за акције и изјаве које нису компатибилне са свеукупним интересом и стратешким циљевима региона.

„ЕУ, укључујући и своју цивилну мисију Еулекс, остаје у блиској координацији са Кфором и међународним партнерима, посебно са САД“, истиче се у саопштењу.

У последње време било је више запаљивих изјава од стране високих политичара Београда и Приштине, изазваних одлуком Косова да почне да примењује мере реципроцитета са Србијом када се ради о регистарским таблицама и личним документима. Због притиска међународне заједнице, то је одложено, а председник Србије Александар Вучић је изјавио да ситуација за Србе на Косову никада није била компликованија, замоливши Албанце, међународну заједницу и Србе са Косова да сачувају мир. „Не буду ли хтели да сачувају мир, ја вам саопштавам – Србија ће победити“, поручио је.

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је 10. августа у интервјуу за агенцију Ројтерс да би било неодговорно искључити могућност пораста тензија и нове конфликте, узимајући у обзир, како је рекао, агресивну политику Београда.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изразио је забринутост америчком амбасадору у Београду Кристоферу Хилу због све чешћих позива на рат и сукобе из Приштине.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар