Почетна » ЕВО КОЛИКО КОШТА ПАРТИЈСКА КЊИЖИЦА У СРБИЈИ: Завртеће вам се у глави од цифре коју Срби дају да уђу у странку!

ЕВО КОЛИКО КОШТА ПАРТИЈСКА КЊИЖИЦА У СРБИЈИ: Завртеће вам се у глави од цифре коју Срби дају да уђу у странку!

од admin
0 коментар

Чланство у странкама кошта, али има и оних партија које не наплаћују чланарину. Популарна цена за чланство у некој од странака је 100 динара, али ако сте функционер странке треба да издвојите и до 2.000 динара месечно

Чланство у политичким странкама се углавном плаћа, симболично, али се плаћа, мада поједини чланови избегавају ову обавезу, јер је и 100 динара годишње ваљда много. Због тога се дешава да неке странке банкротирају, или да су их захватили велики финансијски проблеми, мада, партије не могу да живе од чланарине, оне озбиљне пратије.

Тренутно најјача партија у Србији, СНС, прошле године је ослободила своје чланове од плаћања учешћа у странци. Наиме, они су позвали напредњаке да у складу са својим могућностима новац уплате угроженима у мајским поплавама. По статуту ове странке, годишња чланарина износи 100 динара.

Социјалисти су приходовали од чланарина у 2014. години 489.000 динара, а то је “само” 4.000 евра. Разлог што сви чланови ове странке не уплаћују чланарину је и то што нису у обавези, већ свако по свом нахођењу и савести помаже партији.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Из Демократске странке Србије за Телеграф.рс кажу да чланови руководства странке редовно уплаћују чланарине која износи од 800 до 2000 динара месечно.

Чланови главног одбора странке уплаћују 800, док чланови председништва издвајају 2.000 динара месечно, што на годишњем нивоу износи 24.000 динара. Обични чланови странке плаћају месечно 50 динара, што на годишњем нивоу износи 600 динара. Ипак, из ове странке кажу да обични чланови странке и немају баш обичај да редовно пуне касу странке на овај начин.

ЧУДО НЕВИЂЕНО У СРБИЈИ: Прима социјалну помоћ 7.000 динара и НЕМА ШТА ДА ЈЕДЕ, а уплатио странци 650.000 динара!

Из странке која претежно окупља пензионере, ПУПС, како кажу за наш портал, годишње за чланарину издвајају 120 динара, и ова цена је за све чланове странке иста.

Демократска странка може да се похвали добром зарадом од прошлогодишњих чланарина. Они су инкасирали 10,4 милиона динара, што је 86.700 евра! У овој странци годишња чланарина од 100 динара предвиђена је за студенте, незапослене и пензионере, док запослени уплаћују 500 динара.

Foto: Tanjug

Да избегавање плаћања чланарина може да направи финансијске проблеме странци, и да каса остане сасвим празна, пример је СРС. Код радикала је ових дана веома бурно, јер они живе од чланарине која кошта 200 динара, а нису успели да је наплате према плану од прошле године. Тренутно ова странка преживљава са 35.000 евра од чланарина.

М. П.   Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар