Почетна » Ево шта Амери кажу о Вучићевој Србији после избора

Ево шта Амери кажу о Вучићевој Србији после избора

од admin
0 коментар

Амерички радио Глас Америке оцењује да једине које имају све разлоге за задовољство резултатима избора у Србији су велике силе. Европа и Америка су већ оцениле да је у Београду победио проевропски премијер и проевропска политика, али и Москва може да се похвали да ће убуће у српском парламенту седети једна, можда и две проруске странке.

Без обзира на похвале из света, позиција Александра Вучића упркос победи делује слабије него пре избора – нити ће му бити лакше да спроводи економске реформе, а мораће да рачуна и на много гласније и оштрије критике на рачун спољне политике коју води, оцењује Глас Америке.

„То је сасвим логично – запад неће живети у Србији. Тако да њих интересује, пре свега, да ли могу да рачунају на стабилност у Србији. Изборни резултат указује да могу да рачунају, бар у неком наредном срењерочном периоду“, цитира Глас Америке Јелицу Минић из Европског покрета у Србији.

Радио цитира и социолога Јову Бакића да „Русија свакако добија радикале као релативно поуздане партнере, а, ако Двери и ДСС уђу у скупштину, то ће такође бити један број посланика, њих 13, који ће бити сасвим усклађени са руском спољном политиком“.

Осим новог тона који ће се чути у парламенту уласком проруских странака, са којим ће власти морати да науче да се носе, Бакић указује и на проблем који Вучић има на сопственој изборној листи:

– Са једне стране имате Ненада Поповића, који је чак за евроазијске интеграције, а на другој страни имате Вука Драшковића који није само за улазак Србије у ЕУ, већ и у НАТО. Тако да на самој листи СНС имате дијаметрално различите опције.

Саговорници Гласа Америке се слажу у оцени да је улазак десних и евроскептичних странка у парламент добро за друштво, јер ће се политичка борба вратати у институције, а Јелица Минић у новонасталој ситуацији види могућност и за повратак на сцену странака такозване грађанске опције.

– Те странке се нису консолидовале, нису показале неки велики капацитет у претходном сазиву парламента. Ако се оне формирају као блок у новом парламенту, оне имају шансе да суштински утичу на један добар ток процеса европских интеграција Србије. И да представљају једну брану некој агресивнијој проруској опцији у Србији – рекла је она за Глас Америке.

Како оцењују Минић и Бакић, тешко је говорити само о спољној политици земље каква је Србија без разматрања и њене унутрашње политике.

– Спољна политика у суштини увек рефлектује и унутрашњи развој, и потребе унутрашње политике. Тако да видећемо како ће са те две равни да се српска Влада, парламент, и други политички актери, странке, носе у наредном периоду – рекла је Минић.

Иако избори још нису окончани и не зна се састав будућег парламента, две ствари су ипак прилично извесне – да лидер СНС Александар Вучић неће мењати спољну политику, али и да ће му ствари бити теже него до сада, закључује Глас Америке.

Тањуг, Вестионлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар