Почетна » Европарламентарци траже од Србије да изручи Милана Радоичића Косову

Европарламентарци траже од Србије да изручи Милана Радоичића Косову

од Други Пишу
0 коментар

Посланици Европског парламента усагласили су документ резолуције о последњим дешавањима у дијалогу Србије и Косова, укључујући оружани напад у Бањској за који је одговорност преузео Милан Радоичић, потпредседник Српске листе. О овом документу посланици ће расправљати сутра када би требало и да га усвоје. Кључни захтев је да се против Владе Србије предузму мере уколико се утврди да је директно умешана у „терористички напад у Бањској“ и уколико је умешана у насиље на Северу Косова у мају ове године. Од српских власти се тражи да испоруче Милана Радоичића Косову.

У коначном нацрту резолуције у коју је Нова.рс имала увид позива се на деескалацију сукоба на северу Косова, а Србију да у потпуности сарађује у истрагама.

ЕП тражи од Србије да оне који су одговорни за напад а који се налазе у Србији, приведе правди. Ово се пре свега односи на Милана Радоичића потпредседника Српске листе, који је преузео одговорност за оружани напад.

Европосланици траже од Србије да Радоичића изручи Косову.

Резолуцијом су предложене мере које би требало усвојити против Србије уколико не одговори на захтеве ЕУ.

Предлог је да се предузму мере против Владе Србије уколико истраге открију да је држава Србије била директно умешана у терористички напад на Бањској или насилне нападе који су се догодили на северу Косова у мају 2023.

Санкције су предвиђене и уколико „српске власти нису спремне да у потпуности сарађују“.

Европарламентарци у том контексту позивају ЕК да обустави средства Србији обезбеђена у оквиру Инструмента за претприступну помоћ ИИИ ако резултати истраге покажу да је српска држава била директно укључена у ове напад.

Позивају ЕК да усвоји циљане рестриктивне мере и наводе: „укључујући али не ограничавајући се на замрзавање имовине и забране путовања, против дестабилизирајућих актера на северу Косова и вођа великих мрежа организираног криминала“.

Даље предлажу и да ЕК следи пример САД и уведе санкције Милану Радоичићу.

„Тројица мртвих терориста приказани као хероји“

Посланици ЕП у Нацрту резолуције осуђују војно гомилање српске војске на граници са Косовом, али „прима к знању и повлачење дела својих трупа са границе са Косовом и позива Србију да се у будуц́ности уздржи од овог понављајуц́ег обрасца ескалације“. Такође, позива позива Србију да повуче све истурене војне базе које се налазе у близини границе са Косовом и опрему, укључујуц́и противваздушне системе и јединице тешке артиљерије и да се убудуц́е уздржи од било каквог несразмерног војног распоређивања у тој области.

Европосланици оштро осуђује и насилне нападе у мају 2023. на војнике КФОР-а, косовске полицајце и новинаре, а позивају КФОР да успостави план обуздавања на северу Косова са чврстим елементима који могу деловати као одврац́ање у случају даље ескалације. ЕП такође у овом документу „снажно поздравља одлуку НАТО-а да опреми КФОР тежим наоружањем како би имао вец́у борбену моц́“.

У резолуцији се прима к знају да је Србија обележила национални дан жалости у част свих жртава, али „дубоко жали што су тројица мртвих терориста приказани као хероји који су се борили за српску ствар, што као последицу снажно повец́ава политичке тензије у региону“.

„Оклевање српских власти, политичка подршка, благ однос према нападачима…“

Европарламентарци констатују констатују да су српске власти оклевале да сарађују у истрази у случају Бањска, потом помињу пропаганду, величање, политичку подршку, благ однос према организаторима и извршиоцима напада, па чак и обезбеђивање склоништа. Они позивају на истрагу о свим етничким нападима широм Косова, укључујући нападе на мосту у Бистрици и у Штрпцу на православно Бадње вече.

У Нацрту резолуције се даље наводи да ЕП подржава нормализацију односа Србије и Косова и понавља позив да се у дијалогу Београда и Приштине ангажују у вери и у духу компромиса ради постизања свеобухватног споразума о нормализацији односа, заснованог на принципу међусобног признавања и без даљег одлагања. Такође, позива се ЕУ да ојача своју улогу посредника у дијалогу и да шредложи нов, иновативан и уравнотежени приступ како би се превазишао тренутни застој. Наглашава се и да је нормализација односа кључна за „напредак обе земље ка чланству у ЕУ“, а позива и ЕУ да предузме мере у оквиру претприступне помоћи против оних који се не придржавају споразума.

Србија и Косово се позивају да спроведу Бриселски споразум од 27. фебруара 2023. и његов Анекс (Охридски споразум) од 18. марта 2023, као и све претходне споразуме, а изражава се и жаљење што је Србија одбила да потпише Бриселски и Охридски споразум. Такође, европосланици траже од Косова да без одлагања успоставе Заједницу српских општина и изражавају жаљење што је Србија наставила са кампањој повлачења признања Косова, те дубоко „жале због приговора Србије чланству Косова у Савету Европе“.

„Укинути мере против Косова“

Европарламентарци у Нацрту резолуције истичу да је од кључног значаја одржавање ванредних локалних избора у четири општине на северу Косова и позивају косовске Србе да се врате у косовске институције „охрабрујуц́и владу да значајно појача напоре за њихову реинтеграцију“. Они изражавају жаљење због негативних мера које је Савет предузео против Косова и позивају ан њихово укидање.

У документу се наводи да су забринути због дестабилизујућег утицаја српских власти на челу са Александром Вучићем на цео регион, истовремено наглашавајући „непоколебљиву подршку грађанима Србије у њиховој броби за европску демократску будућност“.

Позивају се српске власти и медији да се „уздрже од говора мржње против Косовара“ и „ширења лажи о ‘етничком чишц́ењу’ и ‘погромима’“ на Косову, за шта нема доказа, а осуђују и наставак покушаја Русије да изврши утицај на Западни Балкан, а посебно између Србије и Косова. Европосланици траже потпуно појашњење у вези са потенцијалном улогом Русије у нападу који се догодио у Бањској.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia;WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Бојана Анђелић, Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар