Почетна » Европски парламент усвојио Резолуцију о изборима у Србији

Европски парламент усвојио Резолуцију о изборима у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Посланици Европског парламента изгласали су Резолуцију о изборима у Србији, којом се позива на спровођење независне међународне истраге свих пријављених нерегуларности на децембарским парламентарним, покрајинским и локалним изборима. С посебним акцентом на оне београдске.

За резолуцију је гласало 461 европосланика, против је било 53, а 43 је било уздржано.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је пре гласања да су бројне нерегуларности обележиле изборе у Србији одржане 17. децембра 2023. године.

„Кључно је да српске институције истраже и приведу правди све одговорне за било какве криминалне активности током избора. Од исте је важности и да Србија спроведе све препоруке ОЕБС-а и мисије ОДИХР без одлагања“, нагласио је Билчик.

Поред међународне истраге, у финалном предлогу Резолуције о изборима у Србији, ЕП позива Европску комисију да одмах започне ревизију средстава датих Влади Србије у оквиру Инструмента за претприступну помо. Саветује се и да се суспендује финансирање, ако српске власти нису спремне да примене кључне препоруке у вези са изборима или ако међународна истрага покаже да су биле директно умешане у изборну превару.

Европски парламент указује да одређени наводи, укључујући оне о организованим миграцијама бирача на локалном нивоу, превазилазе налазе из извештаја Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) и додаје да подржава брзо слање ад хок мисије за утвврђивање чињеница у Србију.

Foto: EPA/EPA-EFE/RONALD WITTEK

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар