Почетна » Европски парламент усвојио Резолуцију о Сребреници

Европски парламент усвојио Резолуцију о Сребреници

од admin
0 коментар

У дебати пре гласања најпре је прочитана изјава Европске комисије којом се осуђује геноцид почињен у Себреници пре 20 година који је оставио дубоке ране како у БиХ, тако и у читавој Европи

ЕВРОПСКИ парламент је на данашњој седници усвојио Резолуцију о Сребреници. У дебати пре гласања најпре је прочитана изјава Европске комисије којом се осуђује геноцид почињен у Себреници пре 20 година који је оставио дубоке ране како у БиХ, тако и у читавој Европи. У изјави Европске комисије осуђује се неусвајање резолуције о Сребреници у Њујорку.

Током јутрошње расправе ЕП-а о резолуцији о Сребреници, европски комесар за социјална питања Гинтер Етингер је у име Европске комисије изразио жаљење због тога што је Русија синоћ уложила вето у ВС УН. Он је истакао да Комисија снажно подржава предлог резолуције ЕП и да све земље Западног Балкана треба да заједно раде на помирењу и остваривању европске перспективе.

Предлогом резолуције, коју је поднело седам посланичких група у Европском парламенту, изражава се саучешће и солидарност са породицама жртава, од којих многи живе без сазнања шта се догодило њиховим најближима. Резолуцијом се најоштрије осуђује геноцид у Сребреници, свечано се изјављује да такви ужасни злочини никада више не смеју да се понове и саопштава да ће се урадити све да до тога више не дође. Одбацује се свако негирање, релативизација или погрешно тумачење геноцида, додаје се у тексту.

У тексту резолуције се наглашава потреба да политички представници у Босни и Херцеговини прихвате прошлост како би успешно радили заједно ка бољој будућности за све грађане. Истиче се и значајна улога коју у том тешком процесу могу да имају суседне земље, црквени великодостојници, представници цивилног друштва, уметници, представници медија и образовног система.

У резолуцији се истиче и значај посла који је обави Хашки трибунал и наглашава потреба да се предузме све што је неопходно да би се убрзала и завршила суђења, уз подсећање да већу пажњу треба посветити суђењима за ратне злочине пред домаћим судовима.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар