Почетна » Европски парламент затражиће од ЕУ прекид преговора са Србијом

Европски парламент затражиће од ЕУ прекид преговора са Србијом

од Други Пишу
0 коментар

Европски парламент (ЕП) затражиће од Европске уније (ЕУ) да обустави приступне преговоре са Србијом докле год она не уведе санкције Русији, наводи се у нацрту о новој стратегији ЕУ у процесу проширења, а у који је Радио Слободна Европа (РСЕ) имала увид.

„Дати приоритет усклађивању земаља приступница са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и наставити приступне преговоре са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије“, истиче се у нацрту извештаја.

О овом документу посланици ЕП расправљаће на спољнополитичком одбору 13. октобра, а коначна верзија нацрта ће добити форму Резолуције Европског парламента, на гласању које се очекује у току новембра.

Резолуције ЕП нису правно обавезујуће за земље чланице нити остале европске институције.

Европске социјалдемократе, друга по величини групација у ЕП, већ је саопштила да сматрају да ЕУ не може да настави приступне преговоре са Србијом ако се не усклади са санкцијама ЕУ против Русије и најавилили да ће се то уврстити у предстојећем извештају ЕП о проширењу.

РСЕ подсећа да од почетка рата у Украјини, Европска унија редовно тражи од Србије да уведе санкције Русији у складу са одлукама ЕУ.

Земље кандидати за ЕУ би требале да прогресивно ускладе спољне политике са политикама Европске уније, укључујући и санкције,наводи се у Бриселу.

Србија је једина држава региона која није увела санкције Русији, док су остале земље Западног Балкана усагласиле све политике са политикама ЕУ.

Према Европској комисији – институцији која оцењује спремност једне земље у интеграцијама, Србија је спремна да отвори и кластер три који се односи на конкурентност и инклузивни раст. Овај кластер би, у принципу, требао да се отвори у децембру ове године.

Међутим, сада, дипломатски извори тврде да ће 2022. година проћи без икаквог помака у приступним преговорима, управо због односа Србије са Русијом.

ФоНет/Нова

Насловна фото: Борба.ме

Можда ти се свиди

Оставите коментар