Почетна » Фабрици: Србија све ближа ЕУ

Фабрици: Србија све ближа ЕУ

од admin
0 коментар

Фабрици је на конференцији НАЛЕД-а рекао да има две поруке за Србију, једна од њих је да је тема проширења поново актуелна, а друга је да се треба усредсредити на економске реформе и владавину права.

Подсетио је да ће 6. фебруара Европска комисија издати своју стратегију за Западни Балкан, те да то говори о усмерењу ка проширењу ЕУ.

„Србија као земља кандидат је учинила највећи напредак у приступању. Охрабрио бих вас да искористите ову јединствену прилику и наставите са реформама које се већ одвијају у Србији. Видимо да постоји економска реформа, али је важно да се поред тога усредсредимо и на владавину права“, поручио је Фабрици.

Подсетио је да се већина од 35 поглавља тиче економских реформи попут јавних набавки и интелектуелне својине.

„Има доста посла у области економских реформи. Мислим да се овде одвија добар напредак“, рекао је Фабрици и поручио Србији да се не „уљуљкује“ јер је реформа сталан процес.

Србија је, каже, у последњих седам година утростручила вредност извоза са ЕУ, наводећи да је 2009. године он био три милијарде евра, да а је данас 8,5 милијарди евра, те да то говори да је Србија све ближа ЕУ и њен све већи партнер.

Када је реч о владавини права, Фабрици указује да је независтан правосудни систем јако важан, а да је борба против корупције кључна за пословање и добар амбијент, као што је, каже, важна и слобода говора и изражавања.

Поред економских реформи и реформи у области владавине права важан је и дијалог са Приштином.

„У сваком тренутку очекујемо да се дијалог интензивира. Дакле, потребно је више дијалога“, рекао је шеф Делегације ЕУ.

ЕУ је издвојила 200 милиона евра годишње да помогне Србији у процесу реформи, каже Фабрици и додаје да је задовољан током реформи које се спроводе.

„Надам се да ће 2018. бити година балканских земаља и да ћемо сви имати напредак“, поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар