Почетна » ФРАНЦУСКИ ПУКОВНИК БРАНИО СРПСКЕ МАНАСТИРЕ Жак Огар: Преклињем Унеско да не прими Косово

ФРАНЦУСКИ ПУКОВНИК БРАНИО СРПСКЕ МАНАСТИРЕ Жак Огар: Преклињем Унеско да не прими Косово

од admin
0 коментар

Својевремено је Жак Огар у униформи француског пуковника Кфора на Косову рекао: „Када сам видео како се руше српски манастири – ја то нисам могао да истрпим“.

Данас он за “Блиц” каже: “Имам поруку за Унеско – немојте да устукнете под притиском јер исти који су рушили и спаљивали, данас желе у Унеско. Косову тамо није место”.

Ово је молба француског пуковника Жака Огара, официра и племића, који је 1999. спасао манастир Девич код Србице и сестринство у њему, иако то није био примарни задатак специјалне француске јединице којом је командовао. За овај несебичан и храбар чин Огар, иначе дванаеста генерација војника у својој породици, одликован је Орденом Светог Саве.

Пуковник Огар, за кога кажу да је “хришћански официр”, након 26 година службе, по повратку са Косова одлучио је да униформу окачи о клин.

– Српска културна баштина, која је и светска, на Косову мора бити спасена. Албанци и њихова власт имају две приче. Једну за свет, по којој су добри и брижни, а другу на Косову, тамо где је прави живот. А тамо они не штите цркве и манастире, већ их уништавају – поручује француски пуковник.

Носилац Ордена Светог Саве наставља и каже: “Дечани! То место је посебно! Оно што сам осетио тамо било је само једном и никада више у мом животу”.

– Толико векова и историје на једном месту. Косово није само испуњено српском баштином, већ је управо због ње једна од европских колевки хришћанства – каже Огар.

Прилаз манастиру Девич 2012. године
Наш саговорник спасао је манастир Девич, саграђен око 1434, који је у својој историји више пута паљен и пљачкан.

– То је круна моје војничке каријере. Да… На Косову сам осетио и понос. Поносан сам на тај чин и на орден, то је једна од најсветлијих тачака моје војничке каријере – каже пуковник.

А све је почело крајем деведесетих. Огар је могао да бира да ли ће у Африку или на Косово.

– Отац ми је поручио: “Иди, мораш на Косово. Ако не одеш, кајаћес се, јер оно што тамо можеш видети готово да се не може видети нигде на свету” – прича Жак Огар.

Ивица Дачић, шеф дипломатије Србије
Нећемо Црногорце
више подржавати у свету

– То је нешто што ћемо у односима с Подгорицом да поставимо као питање. У сваком случају, како се неко односи према нашим интересима, тако ћемо се и ми односити према њиховим. Не верујем, на пример, да ћемо ми гласати за њихове интересе на међународном плану.

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе
Водимо одговорну политику
– Уверен сам да ће Црна Гора и Србија наставити да граде најбоље односе, невезано за неслагања око косовског питања. Црна Гора је у Унеску могла и да не гласа, али она води политику једне озбиљне државе, као и Србија. Када се понашате одговорно, не можете да калкулишете.

Јапан око баштине неће да стаје на било чију страну

Међу земљама које нису подржале пријем Косова у Унеско биле су и четири које су већ признале косовску независност – Јапан, Јужна Кореја, Египат и Папуа Нова Гвинеја.
– Јапан разуме жељу Косова да буде чланица Унеска. Међутим, иако је подржао независност Косова, Јапан по овом питању не жели да стаје на било чију страну. Сматрамо да то морају да разреше Србија и Косово међусобно. Зато смо били уздржани. Ипак је то веома осетљиво питање, пре свега због великог културног добра. Поред тога, сарадња са Србијом нам је веома важна, те желимо да имамо добре односе са вашом земљом – каже за „Блиц“ Акихито Киручи, први секретар Ђуиција Такахаре, јапанског амбасадора у Београду.

Жељка Јевтић/Владимир Филиповић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар