Почетна » Гајић: Београдски избори морају бити одржани 2. јуна, остали могу бити одложени за јесен

Гајић: Београдски избори морају бити одржани 2. јуна, остали могу бити одложени за јесен

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је правно немогуће одлагање београдских избора и позвао власт да продужи мандат локалним самоуправама широм Србије како би избори у 90 општина и градова били одржани у септембру или октобру, јер је то правно могуће.

„Редовни локални избори би у многим општинама и градовима требало да буду одржани у јулу и то је свима незгодно, па би њима би могао да се продужи мандат, што је правно могуће. Београдски избори, по Уставу Србије и Закону о локалним изборима, не могу бит одржани после 2. јуна и ту нема никакве дилеме“, рекао је Гајић телевизији К1.

Гајић је истакао да су правно немогући предлози коалиције Србије против насиља, јер је Уставом Србије прописано да се за спровођење Устава доноси Уставни закон, а сада нема промене Устава.

„Уставни закон је донет два пута у новијој историји, први пут 2006. године када је донет нови Устав, а други пут 2021. године када је Устав мењан поводом правосудне реформе“, подсетио је Гајић.

Гајић је навео да Уставни закон служи као мост између старог и новог Устава, а Србија против насиља тражи измену Уставног закона из 2006. године, што је немогуће јер сада није реч о уставној промени.

„За доношење Уставног закона мора доћи до промене Устава, а то сада није случај“, додао је Гајић.

Гајић је рекао да „датум избора нема везе са изборним условима, него је датум политички захтев“.

„Захтев за усвајање лекс специјалиса (посебног закона) значи да опозиција тражи нешто против чега се годинама сама бори. Лекс специјалис је начин да се заобиђе правни поредак и опозиција се с правом бунила када су посебни закони усвајани у вези са Београдом на води и изложбом ЕКСПО 2027, а сада опозиција тражи лекс специјалис да би се променили уставни и законски рокови за изборе“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар