Почетна » Гајић: Дипломате користе мишљење Међународног суда правде када раде на отпризнавању “Косова”

Гајић: Дипломате користе мишљење Међународног суда правде када раде на отпризнавању “Косова”

од Други Пишу
0 коментар

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је да се дипломатија Србије позива на мишљење Међународног суда правде (МСП) о проглашењу независности Косова када даје аргументе државама које размишљају о „отпризнавању“, док власт то мишљење у Србији користи да лажно оптужи председника Народне странке Вука Јеремића да је он „изгубио Косово“.

„Да је тачно све што режим говори против Вука Јеремића, та би ствар одавно била завршена. То мишљење је, када је донето, зауставило талас признања ’Косова’, а у међувремену је признање повукло око 20 држава. Правно гледајући, мишљење МСП нема никакав значај, али има политички значај“, рекао је Гајић телевизији Тањуг.

„МСП је навео да се неће бавити државношћу ’Косова’, тако да нису у праву они који тврде да је независност ’Косова’ у складу са међународним правом, али је суд рекао да постоји ’по повељи УН постоји обавеза држава чланица да поштују територијални интегритет’“, додао је Гајић.

Гајић је навео да питање суду нису поставили ни тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић ни бивши председник Србије Борис Тадић, него га је срочио тим правних експерата, који је претходно добио две „парнице“, односно спорове по тужбама Босне и Херцеговине и Хрватске за геноцид.

„МСП је изричито навео да је реч о саветодавном мишљењу и није одговорио на постављено питање, него је променио питање и одговорио на своје. Суд је декларацију о проглашењу независности Косова третирао као одлуку приватне групе грађана, која као таква не крши међународно право“, рекао је Гајић.

„У параграфу 80 мишљења стоји да је ’обавеза поштовања територијалног интегритета међу државама чланицама УН, па овај принцип не важи за ауторе декларације (о независности Косова), јер они нису били представници било које државе’. Овде може да се закључи да они који су признали ’Косово’ крше међународно право, то је правно ноторна ствар“, додао је Гајић.

Гајић је рекао да Мишљење МСП такође упућује да ће се коначни статус Косова и Метохије може решити само у Савету безбедности УН, што нам очигледно иде у корист, и додао да би Србија требало да на Косово и Метохију гледа као на привремено окупирану територију.

Можда ти се свиди

Оставите коментар